Hayvanat bahçeleri tasarımı üzerine bir araştırma-mekansal farklılığın ziyaretçi algısına etkileri
A Research on desing of zoo-the effect of different exhibit condition of the visitor perceptions
  1. Tez No: 83286
  2. Yazar: SERAP CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvanat Bahçeleri, Hayvan Davranışı, Tasarım, Hayvan, Zoo, Animals Behaviour, Design, Animals VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, ülkemizdeki hayvanat bahçelerinde farklı özellik içeren mekanların (doğal ortama benzeyen-benzemeyen) seçilerek, bu mekanların hayvanların davranışlarına ve ziyaretçilerin algılarına olan etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmanın kuramsal kısmını oluşturan birinci bölümde, hayvanat bahçesi kavramı ve hayvanat bahçesinin planlanmasında etkili olan kriterler kısaca açıklanmıştır. Ayrıca hayvanat bahçesinin en önemli öğesi olan hayvanlar sınıflanarak, yaşam ortamları hakkında bilgi verilmiştir. Uygulama bölümünde, hayvanların bulundukları mekanlardan etkilenmeleri ve bunun ziyaretçilerin algısına nasıl yansıdığını ortaya koymak amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasına bağlı olarak elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda farklı sergi mekanlarının, hayvanların algılanmasını nasıl etkiledikleri saptanmıştır. Bunun sonucunda hayvanat bahçesi tasarımında etkili olabilecek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Research On Design Of Zoo -The Effect of Different Exhibit Condition of The Visitor Perceptions- In this reserach, the effects of ehhibit (natural- unnatural) conditions on animal behaviour and the effects of different exhibit condition of visitor perception have been studied. The theorotical part» phase I, involves sharp description of zoos and criterias to plan and to establish a zoo. In addition, animals were classified and information about their habitat was given. In the experimantal part* phasell, how animals are effected by the habitat where they live and how strongly the changes in animal behaviour are observed by visitors were investigated by public survey methods. The determination of animal behaviour and visitor perception ina variety of habitat conditions were made with the help of public survey under the lights of collected data some suggestions in regards to plan optimal zoos and their design were brought in.