Denizlerde kıyı koruma duvarları proje kriterlerinin belirlenmesi ve stabilite hesaplarının yapılması
Shore protection walls project criteria and stability
  1. Tez No: 83284
  2. Yazar: GÜNDOĞAN BEKTAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BERKÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı Koruma Yapılan, Statik Kuvvetler, Dinamik Kuvvetler. Stabilite, Yansıyan Dalga, Kınlan Dalga, Dinamik Dalga Basıncı, Statik Su Basıncı, Kırılma Derinliği, Sakin Su Seviyesi. vı, Shore Protection Structures, Static Forces, Dynamic Forces, Stability, Wave Reflection, Wave Difraction, Dynamic Wave Forces, Static Wave Force, Wave Breaking Depth, Still Water Depth. VII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Çeşitli doğal kuvvetler karşısında dengede kalması gereken kıyı koruma yapılarını projelendirebilmek için bunlar üzerine gelen statik ve dinamik kuvvetler ve bunların etkilerinin bilinmesi, stabilite hesaplarının araştırılması gereklidir. Bu nedenle, kıyı duvarları üzerinde tam yansımaya uğrayıp duvar önünde salınım yapan, tam yapı üzerinde kınlan veya yapıya kırılmış olarak gelen dalgaların oluşturduğu kuvvetler incelenip bu konudaki çeşitli yaklaşımlar karşılaştırmalı olarak verilmiş, bu durumları örneklemek ve dalga basıncı formüllerinin kullanılış şekillerini vermek üzere örnekler üzerinde gösterilmiştir. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırma konusu kısaca tanıtılmış ve bu konu ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, teorik çalışma, bu çalışmanın pratikte kolayca kullanılabilmesi için örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde, yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular verilmiştir. Dördüncü bölümde, çalışma ile ilgili sonuçlar verilmiştir..Beşinci bölümde, çalışma ile ilgili öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Shore Protection Walls Project Criteria and Stability Seawalls are structures placed parellel, or nearly parellel, to the shoreline to seperatea land area from a water area. The siting of seawall is not a difficult process since their primary function is usually to maintain existing fixed boundries. Consideration for design of such a structure include: use and overall shape of the structure, location with respect to the shoreline, length, height, stability of the soil, water levels, seaward and landward of the wall, avaibility of building materials, economic feasibility limits, environmental concerns and institutional constraints. Stability of the shore protection walls depends on the magnitute of the effecting static and dynamic forces on them. In this study these forces obtained from various wave types and resulting wall hights were culculated and results were compared in terms of various wave hights and water depths. This study combines of five chapters. In the first chapter research aim was briefly described and literature survey was given. In the second chapter theoretical background and calculated samples were given. In the third chapter discussion of the findings were made. In the fifth chapter proposals were given.