Klorheksidin yüklü nanojel sistemlerinin hazırlanması ve karakterizasyonu
The preparation and characterization of chlorhexidine-loaded nanogel systems
  1. Tez No: 833117
  2. Yazar: SEÇİL ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Klorheksidin, aljinat, kitosan, nanojel, ilaç taşıma sistemleri, Chlorhexidine, Alginate, Chitosan, Nanogel, Drug Delivery System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Klorheksidin, yara bakımı, diş plağı önleme, ağızdaki mantar enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir antiseptiktir. Tez çalışmamızda, periodontitis hastalığının tedavisine yönelik kontrollü salımı sağlayabilen biyouyumlu polimerler aljinat ve kitosanın nanojel sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda diş hekimliğinde en yaygın kullanılan antiseptik ajanlardan biri olan Klorheksidin (CHX) etken maddesi, hazırlanan Kitosan (CS), Aljinat (ALG), Aljinat-Kitosan (ALG kaplı CS) ve Kitosan-Aljinat (CS kaplı ALG) nanojellerine yüksek verimle yüklenerek yapısal, morfolojik ve termal özellikleri karakterize edilmiştir. CHX yüklü nanojellerin yapay tükürük ortamında şişme davranışları ve kinetiği ile in-vitro salım çalışmaları gerçekleştirilerek, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile CHX'in miktarı tayin edilmiştir. CHX yüklü ve yüksüz nanojel sistemlerinin Dinamik Işık Saçılımı (DLS) sonuçları incelendiğinde, boyut CHX yüklenmemiş nanojellerde 100-130 nm aralığında değişirken, CHX yüklenmesi ile boyutun yükseldiği görülmüştür. Nanojeller %62 (CHX yüklü CS NG), %55 (CHX yüklü ALG kaplı CS NG), %75 (CHX yüklü ALG NG) ve %70 (CHX yüklü CS kaplı ALG NG) enkapsülasyon verimi ile hazırlanmıştır. Nanojellerin 0 ile 72 saat aralığında biyopolimer cinsine bağlı olarak değişen salım profili gösterdiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar; CS, ALG, CS kaplı ALG ve ALG kaplı CS nanojellerinin CHX etken maddesi için taşıyıcı sistemler olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Chlorhexidine (CHX) is a widely preferred antiseptic in wound care, preventing dental plaque, and treating oral fungal infections. This study aims to develop biocompatible polymer nanogel systems using alginate (ALG) and chitosan (CS) capable of controlled release for the treatment of periodontitis. CHX, one of the most commonly used antiseptic agents in dentistry, has been efficiently loaded into prepared CS, ALG, Alginate-Coated Chitosan (ALG-coated CS), and Chitosan-Coated Alginate (CS-coated ALG) nanogels, with their structural, morphological, and thermal properties characterized. The swelling behaviors and kinetics of CHX-loaded nanogels in an artificial saliva environment were studied, and in-vitro release experiments were conducted. The quantity of CHX was determined by high-pressure liquid chromatography (HPLC). Upon analyzing the Dynamic Light Scattering (DLS) results of the CHX-loaded and unloaded nanogel systems, it was observed that while the size varied between 100-130 nm in CHX-unloaded nanogels, the size increased with CHX loading. Nanogels were prepared with encapsulation efficiencies of 62% (CHX-loaded CS NG), 55% (CHX-loaded ALG-coated CS NG), 75% (CHX-loaded ALG NG), and 70% (CHX-loaded CS-coated ALG NG). The nanogels exhibited varied release profiles between 0 and 72 hours, dependent on the type of biopolymer. The findings indicate that CS, ALG, CS-coated ALG, and ALG-coated CS nanogels can be viable carrier systems for the controlled drug delivery of active substance CHX in periodontitis therapeutic applications.