Implant bağlantı tipinin, klorheksidinin ve elastomerik tıkayıcıların dinamik koşullarda implant-abutment ara yüzündeki bakteriyel sızdırmazlığa etkisi
Effects of connection geometry and sealant agents on bacterial leakage along the implant-abutment interface:An in vitro study under loaded conditions
- Tez No: 484778
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLBAHAR IŞIK ÖZKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Mikrobiyoloji, Dentistry, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: implant-abutment connection, bacterial leakage, dynamic loading
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, dört farklı koniklik açısına sahip (5.4° , 12°, 45°, 60°) implant sistemlerinde, bağlantı tipinin ve sızdırmazlık ürünleri kullanımının dinamik yük altında, bakteriyel sızdırmazlığa olan etkilerinin in-vitro olarak incelenmesidir. Her bir implant sisteminden 21 adet olmak üzere toplamda 84 adet implant-abutment birleşimi çalışmada incelenmiştir (Ankylos Implants Dentsply Almanya, Bego Semados S Implants Bego Almanya, Trias Implants Servo-dental Almanya, DTI Implants DTI Türkiye). Her implant sistemindeki 21 adet örnek, saf bağlantı ( kontrol ), Gluco-Chex (Klorheksidin içerikli sızdırmazlık ürünü) uygulanmış, Kiero Seal (silikon sızdırmazlık ürünü) uygulanmış olacak şekilde (n=7) üçerli alt gruplara ayrılmıştır. Üretici şirketlerin önerileri doğrultusunda, abutment vidalarına ön yükleme torku uygulanmış olup, örnekler 8 mililitrelik Enterococcus faecalis süspansiyonuna parsiyel olarak gömülmüştür. Çiğneme simülatörüne bağlanan her bir örneğe 1.2 Hz dalga boyunda 50 N kuvvette 500.000 siklus çiğneme yükü uygulanmıştır. Örneklerin simülatörden sökülmesini ve bağlantıların açılmasını takiben, implantların iç yivli yüzeylerinden mikrobiyal örnekler alınmış ve uygun kültür ortamında çoğaltılarak sayımları yapılmıştır. Sızdırmanın görülmesi ve sızan bakteri sayıları açısından farklı bağlantı tipleri arasında üç ayrı alt grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the bacterial leakage of conical internal connection implants with different taper angles (5.4° ,12°,45°,60°) and examine the efficiency of a disinfectant agent and a silicone sealant agent in the prevention of bacterial leakage under loaded conditions. Twenty-one implant–abutment connections were studied from each implant system (Ankylos Implants Dentsply Germany, Bego Semados S Implants Bego Germany, Trias Implants Servo-dental Germany, DTI Implants DTI Turkey) for a total of 84. Each systems' implants were divided into three groups as follows: unsealed (control), 2% Chlorhexidine gel-sealed, silicone-sealed (n=7 for each). The insertion torque was applied to each abutment screw according to manufacturers' recommendation. The specimens were partially immersed in an eight-milliliter E. faecalis suspension. A cyclic load of 50 N was applied for a total of 500,000 cycles at 1.2 Hz to the specimens. Following disconnection of dental implants and abutments, microbial samples were taken from the inner threaded surface of the implants, plated, and counted under appropriate conditions. There were no statistically significant differences in frequency of bacterial leakage and leaked bacterial counts among the four types of connections in all groups (p>0.05). The statistically significant differences were found between sealant agents and control group in four different connection types in terms of the number of leaked bacteria (p0.05) Differences in taper angles in the internal conical connections had no significant effect on leaked bacterial counts and the frequency of bacterial contamination under dynamic loading. As a conclusion the application of 2% chlorhexidine gel or silicone sealant can reduce the leaked bacterial counts along the implant-abutment interface.