Çay ağacı yağı katkılı polimerik nanofiber yara örtüsü üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of tea tree oil containing polymeric nanofiber wound dressing
  1. Tez No: 833141
  2. Yazar: KÜBRA GÖKYILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZEN CANIM ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Biochemistry, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Yara örtüsü, elektro çekim yöntemi, çay ağacı yağı, polivinil alkol, Wound dressing, electrospinning method, tea tree oil, polyvinyl alcohol
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Deri hastalıklarında birçok tedavi yöntemi kullanılabilmektedir. Bunlardan biri, hasta-nın sağlıklı bir bölgesinden alınan bir doku parçasının, doku kaybının veya hasarının olduğu bölgeye yerleştirilmesi ile sağlanan tedavidir. İkinci bir yöntem ise transplan-tasyon yani başka bir canlıdan alınan sağlıklı dokunun hastaya nakil edilmesidir. Ayrı-ca deri, kendi kendini onarabilmekte veya tamamlayabilmektedir. Fakat yara iyileşmesi sürecinde enfeksiyon oluşursa doğal iyileşme süreci tehlikeye girer. Bahsedilen bu metodların kullanılması için belirli bir zaman zarfına ihtiyaç̧ duyulmaktadır. Bu nedenle klinik ihtiyaçların gereksinimlerini karşılayabilecek, yara iyileşme sürecini hızlandıra-cak, uygun özelliklere sahip ve doğal antibakteriyel aktiviteye etki eden çok işlevli özel-liklerde yara örtüsünün geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, yeni nesil yara örtüsü üretimi için cilde benzer gözenekli bir yapı oluş-turmak amacıyla elektro çekim yöntemi kullanılmıştır. Polivinil alkol (PVA) polimeri ile çapraz bağlama ajanı olan sitrik asit (CA) kullanılarak hazırlanan çözeltiye elektro çekim yöntemi uygulanmış ve üretilen PVA/CA nanofiber matlar daha sonra ısıl işlem ile çapraz bağlanmıştır. Yara bölgesinin bakterilere karşı daha korunumlu olması için antibakteriyel özelliği olduğu bilinen ve doğal kaynaklı çay ağacı yağı (TTO) nanofiber matlara damlatma yöntemiyle yüklenmiştir. Bilindiği kadarıyla literatürde elektro çekim yöntemiyle üretilmiş çay ağacı yağı katkılı, sitrik asit ile çapraz bağlı PVA polimeri tabanlı bir yara örtüsü çalışması yapılmamıştır. Üretilen yara örtüsünün karakterizasyonları için Taramalı Elektron Mikroskopisi (SEM), Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR), şişme testi, çay ağacı yağının salım testi yapılmıştır. Yara örtü malzemesinin antibakteriyel testi inhibisyon bölgesi analizi ile E.coli ve S.aureus bakterileri üzerinde, biyouyumluluk çalışması ise L929 hücre hattı üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Numerous treatment methods can be used in skin diseases. One of these methods is the treatment provided by placing a piece of tissue taken from a patient's healthy part to the area where there is tissue loss or impairment. The second method is transplantation, which is transferring healthy tissue taken from another living thing to the patient. Addi-tionally, the skin can repair or complete itself. Nevertheless, if infection arises during the wound healing process, the natural healing process is put at risk. A certain period of time is required for these methods to be implemented. There is a necessity to add multifunctional wound dressings that can meet clinical healing features, expedite the wound healing process, have appropriate properties, and integrate natural antibacterial activity. In this study, electrospinning method was carried out to create a porous structure like the skin for the production of a new generation wound dressing. Electrospinning method was implemented to the solution prepared using polyvinyl alcohol (PVA) pol-ymer and citric acid (CA), a cross-linking agent. The produced PVA/CA nanofiber mats were then cross-linked by heat treatment. So as to protect the wound area against bacteria, naturally-derived tea tree oil (TTO), which is known to have antibacterial fea-tures, is loaded onto the nanofiber mats by drip method. As far as it is known, there has been no wound dressing study in the literature based on PVA polymer cross-linked with citric acid and containing tea tree oil produced by the electrospinning method. Scanning Electron Microscopy (SEM), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR), swelling test, and release test of tea tree oil were performed for the characterization of the produced wound dressing. The antibacterial test of the wound dressing material was carried out on E. coli and S. auerus bacteria by inhibition zone analysis, and the biocompatibility was performed on L929 cell line by viability analysis.