Asur devletinin dini ve inancı
Religion and belief of the Assyrian state
  1. Tez No: 833162
  2. Yazar: LEYLA BELİZ KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED FAZIL HİMMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Asur Devleti, Din, Tapınak, Sunak, Assyrian State, Religion, Temple, Altar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Asur Devleti; Eski Asur, Orta Asur, Yeni Asur ve İmparatorluk dönemi olarak dört bölümde incelenmektedir. Asur Devleti kuruluşundan yıkılışına kadar dine çok önem vermiş bir Mezopotamya toplumudur. Gerek toplumsal, gerek siyasal, ekonomik düşünülebilecek her alanda Asur ülkesinde din faktörü önemli rol oynamıştır.Asurlular çok tanrılı bir toplumdur . Mezopotamya kültünde bulunan bütün tanrılara tapmış, fakat baş tanrı olarak Tanrı olarak Tanrı Asur'u kabul etmişlerdir. Mezopotamya'daki bütün tanrılara saygı göstermişlerdir. Özellikle hükümdarlar yaşanan bütün siyasi gelişmelerde tanrıların etkili olduğuna inanmışlardır. Bu yüzden Asur Devleti hükümdarları tahta çıktıktan sonra tanrıların evi olarak kabul edilen tapınakları inşa etmişlerdir. Yıllar içerisinde harap olmuş tapınakların onarımını sağlamışlardır. Bunları yazıtlarında da konu almışlardır. Tanrılarına kurbanlar sunmuş, gereken değeri vermişlerdir. Hükümdarlar savaştaki galibiyetlerini tanrıların kendilerinden memnun olmasına yormuş, mağlubiyetlerinde ise tanrının öfkesine maruz kaldıklarını düşünmüşlerdir. Herhangi bir bölgeyi fethettiklerinde o bölgenin tanrılarına hürmet etmiş ve tapınakları ile ilgilenmişlerdir. Bunda hem fethedilen bölge halkının hoşnutluğunu kazanmayı hem de tanrının sevgisini kazanmayı amaçlamışlardır. Asur ülkesinde genel olarak siyasetin içerisinde daima din faktörü ile de karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Assyrian State is Analyzed in four sections as Old Assyria, Middle Assyria, New Assyria and the İmperial period. Assyria is a Mesopotamian society that face great importance to religion from its foundation until İts collapse. Religion played an important role in Assyria in every field that can be considered social, political and economic. Assyrians were a polytheistic society. They worshipped all the gods in Mesopotamia. Especially the rulers belived that the gods were effective in all political developments, so the rulers of the Assyrian State built temples, which were considered to be the home of the gods, after ascending throne. They ensured the repair of the temples that had been ruined over the years. They wrote about these in their inscriptions. They offered sacrifices to their gods and gave tüm the necessary value. The rulers attributed their victories in war ti the gods being pleased with them, and when they were defeated, they throught that thought that they had incurred the anger of the gods. When they conquered a region, they paid homage to the gods in that region and took care of their temples. In this, they aimed both to gain the satisfaction of the people of the conquered region and to gain the love of the gods. İn the Assyrian country, the religion factor is always encountered in politics in general.