Büyük yapraklı ıhlamur (tilia platyphyllos scop.)'un ın vitro koşullarda embriyo kültürü ile üretilmesi
Propagation of tilia platyphyllos scop. using embryo culture in in vitro conditions
  1. Tez No: 83322
  2. Yazar: NURAY MOLLAMEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doku Kültürü, Embriyo Kültürü, İn Vitro, Büyük Yapraklı Ihlamur V, Tissue Culture, Embryo Culture, In Vitro, Tilia platyphyllos Scop. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışmada, tohumlarında çimlenme engeli bulunan ve uzun süre saklanamayan büyük yapraklı ıhlamurda (Tilia platyphyllos Scop.) doku kültürü tekniklerinden embriyo kültürü yöntemi kullanılarak, bu problemlerin ortadan kaldırılması ve zamana bağlı kalmaksızın hızlı ve seri bir şekilde büyük yapraklı ıhlamur üretilmesi amaçlanmıştır. Farklı sakkaroz, kinetin ve BAP dozlarının, büyük yapraklı ıhlamur tohumlarından izole edilen embriyoların in vitro koşullarda, gelişimi, fidecik oluşumu ve nod oluşumu üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bununla birlikte, farklı kültür tarihlerinin embriyoların gelişimi ve fidecik oluşumundaki etkileri de araştırılmıştır. Denemeler sonucunda, bitki büyüme düzenleyicileri eklenmeksizin, sadece sakkaroz ilave edilen ortamlarda (10, 20, 30, 40, 50, 60 mg/1) embriyolar fidecik oluşturmuştur. En etkili sakkaroz dozunun 30 gr/1 olduğu belirlenmiştir. Kinetin (0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1) ve BAP'm (0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1) sadece düşük dozunun (0.2 mg/1) eklendiği ortamda embriyolar fidecik oluşturmuşlar, dozların artışına paralel olarak embriyo gelişimi durmuş ve embriyolar ölmüştür. Sakkarozlu ortamlarda embriyoların gelişerek fidecik oluşturduğunun görülmesi üzerine fıdecikler, farklı kinetin (0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1) ve BAP (0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1) dozlarını içeren ortamlara aktarılmış ve fidecikler üzerinde en iyi nod oluşumu, 0.2 mg/1 kinetin ve 1.0 mg/1 BAP ilave edilen ortam üzerinde gerçekleşmiştir. Farklı tarihlerde kültüre alman embriyoların, 30 gr/1 sakkaroz eklenen ortamlardaki gelişmeleri farklı olmuştur. Tam olgunlaşmadan toplanan tohumların embriyolarmda hipokotil boyu ve kök uzunluğu bakımından iyi bir gelişme olmamış, fakat, yoğun kallus oluşumu gözlenmiştir. Belli bir olgunlaşma evresi (yaklaşık 1 ay) geçirdikten sonra kültüre alınan embriyolarda ise fidecik oluşumu gerçekleşmiş, ancak, kültüre alma süresi uzadıkça hipokotil boyu ve kök uzunluklarında kısalma olmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Propagation of Tilia platyphyllos Scop. Using Embryo Culture in In Vitro Conditions The aim of this study was to make mass production of Tilia platyphyllos Scop. Species in a short time without time limitations while solving seed dormancy and storage problems by using a tissue culture technique of embryo culture. The effects of different sucrose, kinetin and BAP concentrations on developing, plantlet formation, and node formation of the embryos that isolated from the seeds of Tilia platyphyllos Scop, in vitro conditions have been investigated. In addition, the effects of different dates of cultures on plantlet formation and developing have also been studied. According to the results obtained, without adding any plant growth regulators, only on mediums that sucrose was added (10, 20, 30, 40, 50, 60 gr/1 ) embryos were able to develop plantlets. The most effective sucrose concentration has been observed as 30 gr/1. On the mediums of different kinetin ( 0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1 ) and BAP ( 0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1 ) concentrations, only the embryos in the medium with low concentration ( 0.2 mg/1 ) of kinetin and BAP were developed plantlets and increasing the concentrations proportionally embryo development stopped and then they died. Because of observing the embryos which were formed and developed plantlets on the mediums with sucrose concentration, planlets were transferred to different kinetin ( 0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1 ) and BAP ( 0.2, 0.5, 1.0, 2.0 mg/1 ) concentrations and the best node formation has been observed on 0.2 mg/1 kinetin and 1.0 mg/1 BAP medium. The date of culturing effected embryo developments on the medium of 30 gr/1 sucrose. It is seen that in the embryos of immature seeds there has been no significant development in hypocotyl height and root length, but, thick callus occurrence has been seen. However in the embryos that were cultured after an maturing stage (nearly 1 month) plantlet formation has been occurred, but, as the time of culturing embryos become short, hypocotyl heights and root lengths were shortened.