Mimari form ve elemanların depreme dayanıklı yapı tasarımına etkileri
The Effects of architectural form and elements on eartkquake enduring of plan effects
- Tez No: 83328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA REŞAT SÜMERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Düzenli Yapı, Düzensiz Yapı, Depreme Dayanıklı Yapı, Kısa kolon, Yumuşak Kat, Güçlü Kolon-Zayıf Kiriş, Temel İzolasyon. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Depreme dayanıklı yapı tasarlamanın amacı, yapının taşıyıcı sisteminin küçük şiddetteki depremleri hasarsız, büyük şiddetteki depremleri ise çok az hasarla atlatabilmesini sağlamak, deprem enerjisini sönümlemektir. Yatay kuvvetler etkisi altoda yapıların davranışının bilinmesi, tasarımda taşıyıcı sistemin belirlenmesinde önem taşımaktadır. Taşıyıcı sistem yatay yüklere göre hesaplanırken, uygun bir model seçilmelidir. Çalışmanın kapsamı depreme karşı rnimari yönden yapıların tasarımım içererek aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konunun önemi, amacı ve topluma verdiği zararları ve bu konuda daha önce yapılan çalışmalar açıklanmakta ve kısa bir şekilde deprem tanımları ve kavramlarından söz edilmektedir. İkinci bölümde, son depremlerde düzensiz yapı davranışı incelenmektedir. Ayrıca depreme karşı daha dayanıklı düzgün yapı formları verilmekte ve Türkiye'deki yaygın yapı tipleri, hasar ve hasar biçimleri (yığma, iskeletli) yapılarda mcelenmiştir. Özellikle duvarların kırılma şekilleri ve bunların yapının deprem davranışına etkileri incelenecektir. Bu düşünce ışığında uygun duvar yapımı ve tasarımı için yol göstermeye çalışmaktadır. üçüncü bölümde, çalışma sonucu elde edilen sonuçlar değerlendirilirken, dördüncü bölümde, bu konuda yapılabilecek çalışmalar için öneriler verilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Architectural Form and Elements On Eartkquake Enduring of Plan Effects The aim of design of earthquake resistent buildings are overcome earthquakes. There are some damages in these buildings because of intensity earthquake, but the buildings mustnot collapse. Suitable calculate model and method must be chosen when buildings are calculated for lateral loads. The study of architectural earthquake resistance structure included below chapters; In the first chapter; importance of matter and effective of earthquake in the life of humans is explained. Then the previous work, explanation of earthquake term and the scope of work is considered. In the second chapter, the performance of irregular structure during last earthquakes is explained. Then regular form of earthquake resistance structure is given. Widespread types of structure in Türkiye, damages and forms of damage in masonry, frame and frame with shear wall structures are studied. Especially the failure type of infill and effect of this failure in behaviour of frames and whole structures is considered. In the third and form chapters; the conclusions from this study, recommendation and suggestion are given in details. Key Word: Regular Structure, Irregular Structure, Earthquake Resistent Structure, Short Column, Soft Story, Strong Column-Weak Bean, Base Isolation. VII