Fındık kırma teknolojisinde yatay eksenli silindirik tanbur sisteminin geliştirilmesi
Hazelnut breaking machine with the horizantal axis and cylindirical drum
  1. Tez No: 83329
  2. Yazar: BÜLENT SALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN BIYIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fındık, Fındık Endüstrisi, İç Fındık, Fındık Kırma Makinası
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışmada, fındık genel olarak tanımlandı ve Türkiye'de fındık sanayiinde kullanılan değirmen sistemi ile fındık kırma metodu incelendi. Bu metodda iç fındıklarda bazı problemler meydana geldiği bilinmektedir. Kabuklu ve iç fındığın birçok yönden boyutlarını ölçerek diyagramlar çizildi ve ayrıca kırılmak üzere tasnif edilen fındıkların en uygun kırılma aralıkları da elde edildi. Yeni bir fındık kırma makinası tasarlanıp, laboratuarda imal edilmiştir. Bu makine, tüm boyutlardaki fındık türlerini kırabilecek şekilde dizayn edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hazelnut Breaking Machine with the Horizantal Axis and Cylindirical Drum In this study, the general definition of hazelnut is given and hazelnut shell cracking method used in Turkish hazelnut industry have been investigated. It is known that there are some problems on the hazelnut kernel in this method. We measure dimensions of hazelnut in the shell and hazelnut kernel for a number of cases. We drew the diagrams, and we also determined an appropriate cracking space for the hazelnuts which are selected in order to be cracked. A new hazelnut shell cracking machine was designed and manufactured in laboratory. This machine was designed to crack hazelnut shells that in all possible sizes. Key Words : Hazelnut. Hazelnut Industry. Hazelnut Kernel. Hazelnut Breaking Machine VII