Avrupa yeşil mutabakatı çerçevesinde sürdürülebilirliğin tesisi: Trakya örneği
Facility of sustainability within the framework of the European green deal: The case of Thrace
- Tez No: 833304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZİN İBA GÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Yeşil Mutabakatı, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Trakya Bölgesi, Avrupa Birliği, European Green Deal, Sustainability, Sustainable Development, Thrace Region, European Union
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi ve İdari Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Avrupa Yeşil Mutabakatı Avrupa Komisyonu'nun 2019 yılında duyurduğu iklim değişikliği ile mücadele etmek, çevre kirliliğini azaltmak ve doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde yönetmek amacıyla hazırlanmış bir eylem planıdır. Bu eylem planı sadece Avrupa Birliği üye ülkeleri ile sınırlı kalmamakta sürdürülebilirliğin tesisi adına Türkiye-AB ilişkileri için de bir yol haritası oluşturmaktadır. Buradan yola çıkarak Türkiye'nin Mutabakat hedeflerine ne denli yakın olduğu ölçülmek istenmiştir. Bir başlangıç aşaması olarak bu tez Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri ve eylemleri doğrultusunda Trakya bölgesindeki gelişmeleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bölgede 3 ilde resmi devlet kurumlarından toplam 15 uzman ve yöneticiyle yapılan yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği sonucu bölgede yapılan projelerin oldukça kısıtlı olduğu ve Mutabakat hedeflerinin çok az bir bölümü ile bağdaştığı tespit edilmiştir. Bu tez çalışması siyasi, ekonomik ve yasal perspektifleri içeren kapsamlı, disiplinler arası bir yaklaşım sunması açısından önemlidir. Ayrıca çalışmanın orijinalliği Avrupa Yeşil Mutabakat hedefleri ve eylemleri çerçevesinde Trakya bölgesi düzeyinde resmî kurumlar açısından bir envanter çıkarmasıdır. Açıkçası bu tez daha büyük örneklemle yapılacak ileriki çalışmalara bir basamak olabilir. Bu çalışma hem sürdürülebilirliğin tesisi hem de Türkiye-AB ilişkilerini olumlu yönden geliştirmeye katkı sunabilir.
Özet (Çeviri)
The European Green Deal is an action plan announced by the European Commission in 2019 to tackle climate change, reduce pollution and use natural resources sustainably. This action plan is not limited to European Union Member States, but also establishes a roadmap for Turkey-EU relations on behalf of the Sustainability Facility. Based on the opening of the Turkish settlement, the goals should be measured as closely as possible. As an initial step, this thesis aims to demonstrate the development of the Thracian region in line with the goals and actions of European Green Deal. As a result of the semi-structured interview technique with 15 experts and managers from public state institutions in 3 provinces in the region, it has been determined that the projects made in the region are very limited and are compatible with a very small part of the Green Deal targets. This thesis is important in that it offers a comprehensive and interdisciplinary approach that incorporates political, economic and legal perspectives. Furthermore, the uniqueness of this study is the inventory of Thracian regional level public institutions within the framework of the European Green Deal Goals and Measures. Clearly, this study could be a step towards future studies with larger samples. This effort can contribute positively to the development of both the Sustainability Facility and Turkey-EU relations.