Trabzon ili kullanımı, imar planı-mülkiyet kıyı kenar çizgisi-mülkiyet ilişkileri
Land usa of coastal regions, relations between coast line, zonning plan and land ownership in the city of Trabzon
- Tez No: 83332
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT AKYOL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
 - Anahtar Kelimeler: Kıyı, Kıyı Kenar Çizgisi, Mülkiyet, Kamu Yaran, Sahil Şeridi VI, Coast, Coast Line, Landownership, Public Benefit, Shore Line VII
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Ülkemiz kıyılarının iklim, coğrafi, topoğrafik özellikler ve yerleşme deseni açısından büyük bir çeşitlilik ve zenginlik gösterdiği kıyı alanlarında; sosyo-kültürel yaşamın çok farklı olması, sahil şeridinin her yerde aynı derinlikle tanımlanması, kıyılarımızın fiziki Özelliklerine uygun yerleşme ve mimari tipolojinin yeterince geliştirilmemiş olması ve kıyı mevzuatındaki belirsiz tanımlar, kıyı alanlarındaki planlama ve uygulamaların en önemli problemleridir. Bu çalışmada mevcut kıyı kullanımı incelenerek problemler ortaya konulacak, olabilecek teknik ve yasal düzenlemelerle kıyıların anayasada belirtildiği şekliyle Kamu Yararına kullanılmasını sağlayacak çözüm önerileri verilecektir. Uygulamada Trabzon ili Doğu ve Batı kıyılarında olmak üzere iki pilot bölge seçilmiş, söz konusu bölgelerde mevcut kıyı kullanımı, kıyı kenar çizgisi-mülkiyet ve imar planı-mülkiyet ilişkileri irdelenmiştir. Çalışma sonucunda kıyıların anayasada belirtilmesine rağmen kamu yararına kullanılmadığı ve başta kamu kuruluşları olmak üzere vatandaşlar tarafından da ihlal edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Land Use of Coastal Regions, Relations Between Coast Line, Zonning Plan and Land Ownership In The City of Trabzon In Turkey, variaties in the climate, topography and the characteristics of habitation in the coastal regions are exhibited. There exist several problems in the applications related to coastal planning. First of all, there have been striking differences İn the socio-cultural life on different coastal regions. Secondly the distance between coast line and shore line ( allowed habitation area ) is fixed (100 meter ) and the same for different regions of the country. Third, residential and architectural typology appropriate for the physical conditions of the country's coastal regions is not in place yet. Finally, there are ambiguities in the coastal regulations. In this thesis, current land use along the coast lines of the city of Trabzon is investigated. And problems are identified. Through technical and legal arrangements proposals which would enable public benefit from the coast, as suggested in the constitution, are made. Two pilot areas located along the east and west coasts of Trabzon have been chosen for experimental work. And the relationships between land owner ship, coast line and zonning plan are examined. As the result of this study, it has been found that, the coast have not been used for public benefit, which are due to violates constitutional law. Violations are due to both citizens and public organizations.