Dolgu barajlarda beton geçirimsizlik perdelerinin gövdeyle etkileşimi
The relatinship between membrane concrete walls and dams bodies on dams
- Tez No: 83331
- Danışmanlar: PROF. DR. HIZIR ÖNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Önyüzü Beton Kaplı Kayadolgu Barajlar, Deformasyon, Beton Tabaka, Baraj Karakteristikleri VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Önyüzü beton kaplı kayadolgu barajlar rezervuar su yükünün etkisi ile deformasyona uğrarlar. İnşaatın bitimine kadar, inşaat süresince kayadolgu oturur ve sıkışır. Su yükünün altında kayadolgunun deformasyon süreci başlar. Beton tabaka bu kaya deformasyonunu takip eder. Bu çalışmada ÖBKB tipi barajların beton tabaka kısımları ile bu kısmın hemen arkasında bulunan geçiş malzemelerinin ilişkileri incelenmiştir. Çalışma, altı bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, barajlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, ÖBKB tipi barajlar hakkında bilgiler verilerek incelenen barajlardaki geçiş bölgesi malzeme yöntemleri ele alınmıştır Üçüncü bölümde, beton tabakayla geçiş bölgesinin etkilenmesinden yola çıkılarak baraj karakteristiklerine göre bir deformasyon tahmin yöntemi verilmiştir. Dördüncü bölümde, bu tip barajlarda varılan sonuçlar anlatılmış ve bir irdeleme yoluna gidilmiştir. Beşinci bölümde, çalışmalardan elde edilen sonuçlar verilmiştir. Altıncı bölümde, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Relationship Between Membrane Concrete Walls and Dams Bodies on Dams Concrete Face Rockfill dams deform during construction and under water load as a result of reservoir filling. During construction, the rockfill settles and compacts to an end of construction stage. The period is started, during impounding, the rockfill deforms under water pressure. The concrete membrane follows the rockfill deformation. In this study, The relationship between membrane concrete part of CFRD type dams and transition part just behind this part is searched. This study comprises six chapters and appendices. In the first chapter, general knowledge about dams is given. In the second chapter, general knowledge about CFRD is given and found out some dams' transition section methods. In the third chapter, a method for deformations because of the relationship with mebrane part and transition part is given In the fourth chapter, the result of this study with comparing some dams is given. In the fifth chapter, the conclusions of this study are presented. In the sixth chapter, recommendations are given. KeyWords: Concrete Face Rockfill Dams, Deformation, Concrete Membrane, Dam Characteristics vn