Schleranthus uncinatus bitkisinden doğal maddelerin izolasyonu ve yapılarının aydınlatılması
Isolation and structure elucidation of natural compounds from schleranthus uncinatus
  1. Tez No: 83333
  2. Yazar: HASAN SEYMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Scleranthus uncinatus, GC-MS, NMR, Doğal maddeler, Scleranthus uncinatus, GC-MS, NMR, Natural compounds. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kimyasal bileşenleri açısından Scleranthus ımcinatus bitkisinde ilk defa yapılan araştırmada, 35 adet doğal madde ve 6 adet de doğal maddelerin asetillenmiş türevleri olmak üzere toplam 41 madde izole edilip, yapılan GC-MS, NMR ve El spektroskopik yöntemlerle aydınlatıldı. Bu bitkiden 3 adet yeni 31, 40, 41 nolu maddeler ve 38 adet bilinen 1-30, 32-39 nolu maddeler bulundu. Scleranthus ımcinatus bitkisinin apolar fraksiyonunun direkt olarak GC-MS analizi sonucu 1-30 nolu doğal madde bulundu. 31-35 Nolu maddeler ayrı ayrı izole edilip yapılan modern 400 ve 200 MHz'lik nmr cihazlan kullanılarak sırasıyla !H, 13C, DEPT, 2D-COSY, TOCSY, HMQC ve NOESY gibi nmr teknikleri ile aydınlatıldı. Bu maddeler sırasıyla, tritriakontanil ikosanoat, 31, metil dotriakontanoat, 32, 1- pentatriakontanol, 33, 1,2,3,4,5,6-hekzahidroksisiklohekzan. pentahidrat, 34, 1-metoksi- 2,3,4,5,6-pentahidroksisiklohekzan, 35, olarak aydınlatıldı. 36-41 Nolu maddeler ise doğal meddelerin asetil türevi olarak hazırlandı ve ayn ayn izole edip spektroskopik olarak nmr teknikleriyle tanındı. Bunlar, 1,2,3,4,5,6-hekza-asetilsiklohekzan, 36, l-metoksi-2,3,4,5,6- penta-asetilsiklohekzan, 37, a-D-glukopiranosil-(l-»l)-p-D-glukopiranosit okta-asetat, 38, o> D-glukopiranosil-(l-»2)- P-D-fruktofiıranosit okta-asetat, 39, P-D-fruktofiıranosil-(2-»3)-a- D-glukopiranosil-(1^2)-P-D-fruktofiıranosit undeka-asetat, 40, P-D-fruktofuranosil-(2->3)-P- D-fhıktoforanosil-(2-^3)-P-D-fruktofiıranosil-(2->3)-a-D-glukopiranosil-(l-»2)-P-D-frukto- furanosit heptadeka-asetat, 41.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Isolation and Structure Elucidation of Natural Compounds from Scleranthus uncinates In this study, 35 naturally occurring compounds and 6 acetylated derivatives of natural compounds, the total of 41, were isolated from Scleranthus uncinatus plant for the first time, and their structures were identified using GC-MS, NMR and EI spectroscopy techniques. From this plant, 3 new compounds 31, 40, 41 and 38 known compounds 1-30, 32-39 were identified. Direct GC-MS analysis of the apolar fraction of S. uncinatus gave natural compounds 1-30. Compounds 31-35 were isolated separately and their structures were elucidated by 400 and 200 MHz NMR spectra using 'H, 13C, DEPT, 2D-COSY, TOCSY, HMQC and NOESY NMR techniques. The compounds 31, 32, 33, 34 and 35 are tritriacontanyl icosanoate, methyl dotri-acontanoate, 1-pentatriacontanol, 1,2,3,4,5,6- hexahydroxy-cyclohexane. pentahydrate, l-methoxy-2,3,4,5,6-pentahydroxycyclohexane respectively. Compounds 36-41 were prepared as acetyl derivatives of their natural forms and isolated separately. Their structure were identified by NMR techniques. These compounds are; 1,2,3,4,5,6-hexa-acetylcyclohexane, 36, l-methoxy-2,3,4,5,6-penta-acetylcyclohexane, 37, a- D-glucopyranosyl-(l-»l)-P-D-glucopyranoside octa-acetate, 38, a-D-glucopyranosyl-(l-»2)- P-D-fructofuranoside octa-acetate, 39, P-D-fructofuranosyl-(2-»3)-a-D-glucopyranosyl- (l-»2)-P-D-fructoruranosyl undeca-acetate, 40, P-D-fructofuranosyl-(2^>3)-P-D- fructofuranosyl-(2^3)-p-D-fructofuranosyl-(2-^3)-a-D-glucopyranosyl-(l-^2)-P-D-fructofu- ranoside heptadeca-acetate, 41.