İdiyopatik maküler hole, idiyopatik epiretinal membran, yırtıklı retina dekolmanı hastalarında vitreus TOS, hıf-1A, SCUBE2, endoglin konsantrasyonunun incelenmesi ve optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesi
Investigation of vitreous TOS, HIF-1a, BCUBE2, endoglin concentration in patients with idiopathic macular hole, idiopathic epyretinal membrane, rhegmatogeneus retina detachment patients and evaluation by optical coherence tomography angiography
- Tez No: 833370
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: SCUBE-2, endoglin, TOS, HIF-1A, optik koherens tomografi anjiyografi, idiyopatik maküler hole, regmatojen retina dekolmanı, idiyopatik epiretinal membran, SCUBE-2, endoglin, TOS, HIF-1A, optical coherence tomography angiography, idiopathic macular hole, rhegmatogenous retinal detachment, idiopathic epiretinal membrane
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Giriş ve Amaç: İdiyopatik maküler hole (iMH), idiyopatik epiretinal membran (iERM), regmatojen retina dekolmanı (RRD) hastalarında vitreus total oksidan seviyesi (TOS), CUB alanı ve EGF benzeri alan içeren sinyal peptit 2 (SCUBE2), hipoksi ile indüklenen faktör 1-alfa (HIF-1A), endoglin protein seviyeleri bu hastalık grupları arasında bu hastalıkların patogenezinde rol alan hipoksi, iskemi, oksidatif stres sebebiyle farklı olabilir. Biz bu çalışmada incelediğimiz biomarker seviyelerinin regmatojen retina dekolmanı, idiyopatik maküler hole ve idiyopatik epiretinal membran hasta grupları arasındaki farklılığını incelemeyi ve aynı zamanda optik koherens tomografi anjiyografi (OKTA) verileriyle vasküler dansite değişikliklerini inceleyerek biomarker seviyesi ile korelasyon düzeylerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği retina birimine Haziran 2023- Ekim 2023 tarihleri arasında başvuran ve iMH, iERM ve RRD sebebiyle cerrahi gereksinimi olan, 40-80 yaş arası, 22 iMH, 23 iERM, 22 RRD hastasının 67 gözü dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan tüm bireylerden aktif infüzyondan önce pars plana vitrektomiye başlamadan kor vitreustan 25G vitreus kesici kullanılarak 0.5-1 cc miktarında alınan seyreltilmemiş vitreus sıvısı örneği steril eppendorf tüp içine yedekli olarak (2 ayrı eppendorf tüp içine aktarılarak) santrifüjlenmeden aktarılmıştır. Biyokimya laboratuvarında analiz edilinceye kadar -80 derece soğuk zincirde saklanmıştır. Hastaların operasyon öncesi, operasyon sonrası 1. ay ve 3. ayda görme seviyeleri, göz içi basıncı değerleri ve biomikroskopik incelemeyi içeren tam oftalmolojik muayeneleri yapılmıştır. Ek olarak OKTA ile değerlendirme ve gruplar arası karşılaştırma yapılmıştır ve biomarkerlarla OKTA veri korelasyonları incelenmiştir. Bulgular: RRD, iMH ve iERM hastalarında operasyon öncesi, operasyon sonrası 1. ay ve 3. ay dönemde OKTA veri analizi yaptığımız ve vitreustaki TOS, SCUBE-2, HIF1-A, endoglin biomarkerlerinin bu hastalık gruplarındaki karşılaştırmasını yaptığımız çalışmamızda SCUBE-2 değişkeni RRD grubunda diğer hastalık gruplarıyla karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı olarak farklı ve daha düşüktür (p0,05). HIF-1A ile iMH hastalık grubunda operasyon sonrası 1. ayda elde edilen derin kapiller pleksus total retina vasküler dansite ve derin kapiller pleksus perifovea vasküler dansite değişkenleri arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır (r=0,591, p=0,006). Yine aynı şekilde HIF-1A değişkeni ile iMH hastalık grubunda operasyon öncesi optik disk total küçük damar vasküler dansite (r=0,504 p=0,023) ve optik disk peripapiller küçük damar vasküler dansite değişkeni arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır (r=0,536 p=0,022). Sonuç: Biomarkerler, tanı, hastalık modülasyonu veya tedaviye klinik yanıtın öngörülmesi ve izlenmesine yönelik uygulamalarla oküler hastalıkların altında yatan mekanizmalara ilişkin anlayışımızı geliştirmek için güçlü ve dinamik bir yaklaşım sağlar. Biomarker düzeylerinin ve optik koherens tomografi anjiyografi verileriyle olan değerlendirme sonuçlarının oftalmoloji için teorik bir temel sağlayacağını, gelecekteki etyolojik çalışmalara ve terapötik stratejilere ışık tutabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
İntroduction and aim: Vitreous total oxidant status (TOS), CUB domain and EGF-like domain-containing signal peptide 2 (SCUBE2), hypoxia-inducible factor 1-alpha (HIF-1A), endoglin protein levels may differ between in patients with idiopathic macular hole (iMH), idiopathic epiretinal membrane (iERM), rhegmatogenous retinal detachment (RRD) due to hypoxia, ischemia, and oxidative stress, which play a role in the pathogenesis of these diseases. In this study, we aimed to examine the differences in the biomarker levels between these disease groups and also to investigate the correlation levels with the biomarker level by examining the vascular density changes with optical coherence tomography angiography (OCTA) data. Materials and methods: The study included 67 eyes of 22 iMH, 23 iERM, 22 RRD patients, aged between 40-80, who were applied to the retina unit of the Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital Ophthalmology Clinic between June 2023 and October 2023 and required surgery due to iMH, iERM and RRD has been included. Before the active infusion of all individuals participating in the study, before starting PPV, an undiluted vitreous fluid sample of 0.5-1 cc was taken from the core vitreous using a 25G vitreous cutter and transferred into a sterile Eppendorf tube redundantly (transferred into 2 separate Eppendorf tubes) without centrifugation. It was stored in a -80-degree cold chain until analyzed in the biochemistry laboratory. Full ophthalmological examinations, including vision levels, intraocular pressure values and biomicroscopic examination, were performed on the patients preoperatively, at the first postoperative month and at the third postoperative month. In addition, evaluation with OCTA and comparison between groups were made, and OCTA data correlations with biomarkers were examined. Results: In our study, in which we analyzed preoperative and postoperative OCTA data in the 1st and 3rd month periods in RRD, iMH and iERM patients and compared the TOS, SCUBE-2, HIF-1A and endoglin biomarkers in the vitreous in these disease groups, the SCUBE-2 variable was found to be variable in the RRD group. It is statistically significantly different and lower compared to the disease groups (p0.05). There is a moderate positive correlation between HIF-1A and deep capillary plexus total retina density and deep capillary plexus perifovea density variables obtained at the first postoperative month in the iMH disease group (r=0.591, p=0.006). Likewise, there is a moderate positive relationship between the HIF-1A variable and the preoperative optic disc total small vessel density (r=0.504 p=0.023) and optic disc peripapillary small vessel density variable in the iMH disease group (r=0.536 p=0.022). Conclusion: Biomarkers provide a powerful and dynamic approach to advance our understanding of the mechanisms underlying ocular diseases with applications to diagnosis, disease modulation, or prediction and monitoring of clinical response to treatment. We think that biomarker levels and evaluation results with optical coherence tomography angiography data will provide a theoretical basis for ophthalmology and may shed light on future etiological studies and therapeutic strategies.