Trabzon'daki bazı hastanelerde hamam böceği türlerinin ve dağılımlarının araştırılması
The Investigation of cockroaches species and distributions some hospital in Trabzon
- Tez No: 83344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL KUTRUP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Hamamböceği, B.germanica, Dağılım, Hospital, Cockroach, B.germanica, Distribution. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Hamamböcekleri, bütün dünyada yaygın bir şekilde bulunan, küçük boylu, çok hızlı çoğalan, inatçı ve zararlı böceklerdir. Bunlar hastanelerde, mutfaklarda ve yiyecek imalathanelerinde, halk sağlığıyla ilgili çok ciddi endişeler oluşturur. Çünkü bunlar oldukça çeşitli ve fazla miktarda bakteri ve diğer patojenik organizmalar (virüs, nematod, ptotozoa, furgus, maya vb.) m taşıyıcılarıdır.(2, 5-8). Bu çalışmada hastanelerdeki hamamböceği türleri, dağılımlar, populasyon yoğunlukları ve biyolojileri araştırıldı. Bu araştırma 1 Eylül 1998 ve 1 Temmuz 1999 tarihleri arasında Trabzon'da bulunan 6 değişik hastanede yapıldı. Trabzon Numune hastanesi, KTÜ Tıp Fakültesi, Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Özel Karadeniz Hastanesi, Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi'nde yapılan bu çalışmada Blattellidae familyasına ait Blattella germanica (L.), Blattidae familyasına ait Blatta orientalis (L.) ve Periplaneta americana (L.) olmak üzere üç tür hamamböceği bulundu. Yurdumuzda geniş bir dağılım gösteren bu üç türün Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki varlığı ilk kez bu çalışma ile belirlendi. Bu üç tür içinde B.germanica'mn incelenen tüm hastanelerde bulunduğu ve %98.25 populasyon yoğunluğu ile diğer türlere dominant tür olduğu belirlendi. Bu nedenle çalışmaya bu tür üzerinde ağırlık vererek devam edildi. İncelenen hastanelerde B. germanica' tor nimfal döneminin %70.81 oranında populasyon yoğunluğuna sahip olduğu tespit edildi. Hastane mutfaklarında B. germanica' nm populasyon yoğunluğu %83.61, hasta odalarındaki populasyon yoğunluğu ise % 14.08 olarak bulundu. Yapılan bu çalışmada B. germanica 'nın populasyon yoğunluğu ve istila oranının Üniversite, Devlet, SSK, ve özel gibi hastane yönetimiyle ilgili olmadığı ortaya konuldu. Hamamböceği populasyon yoğunluğunun yeterli besin ve su, uygun sıcaklık ve nem ile bağlantılı olduğu görüldü. Ayrıca böcek kontrol programıyla ve temizlikle çok sıkı bir şekilde ilgili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Cockroaches Species and Distributions Some Hospitals in Trabzon Cockroaches are short length, speedly growing, dangerous and persistend pests that is spread all over the world. They are a major public health concern in hospitals, kitchens and food manufacturing plants because they are able to carry a wide variety of bacteria and other pathogenic organisms (virus, nematoda, protozoa, fungii,ets). In this study cockroaches species, population densities and distrubution in hospitals were caried on. This investigation was made in six different hospitals in Trabzon between September, 1998 and July, 1999. In this study which was made in Trabzon Numune Hospital, KTÜ Tıp Fakültesi Hospital, Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hospital, Özel Karadeniz Hospital, Sosyal Sigortalar Kurumu Hospital (SSK). It was found that there is three cockroach species; Blattella germanica, Blatta orientalis, Periplaneta americana which belong to Blattidae and Blattellidae families. It was determined that among these tree species B.germanica was exist at all the hospitals and dominant to other species with rate of %98.25 population density. For that reason this study was consantrated on this species. It was detected that the nimfal stage of B.germanica has the rate of %70.81 population density in examined hospitals. The population density of B.germanica in hospital kitchens had the rate of %83.61 and in sick rooms the rate was %14.08. This study showed that population densities and the infestation rate of B.germanica were not significantly related to the management type of the hospitals such as University, national, SSK and Private hospitals. The population density of cockroaches appeared to be strongly correlated with sufficient food and water, warm temperature and humidity. In addition it was related with the insect control program and cleanness of the hospitals.