Tarsus-Karabucak yöresi buharlaşmış ve buharlaşmamış okaliptus odununun (eucalyptus camaldulensis dehn) bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 83343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Okaliptüs, Fiziksel ve Mekanik Özellikler. VII, Eucalyptus, Physical and Mechanical Properties. VIII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu çalışmada, buharlanmış ve buharlanmamış Okaliptüs [Eucalyptus camaldulensis Dehn.] odununun bazı fiziksel ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Deneylerde Tarsus-Karabucak yöresinden alınan 17 adet örnek ağaçtan yararlanılmıştır. Örnek ağaçların seçimi, deney örneklerinin hazırlanması ve deneyler ilgili standartlara uygun olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada; buharlanmış ve buharlanmamış okaliptüs odununun fiziksel özelliklerinden; tam kuru ve hava kurusu özgül ağırlıkları, hacim yoğunluk değerleri ve odun-su ilişkileri, mekanik özelliklerden; liflere paralel basınç direnci, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, makaslama direnci, dinamik eğilme (şok) direnci ve Brinell sertlik değerleri belirlenmiştir. Sonuçlar buharlanmış ve buharlanmamış olarak kendi arasında, aynı ağaç türü ve benzer anatomik yapıya sahip ağaç türleri odunları üzerinde yapılmış olan diğer çalışma sonuçları ile karşılaştınlmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgulardan yararlanarak Okaliptüs [Eucalyptus camaldulensis Dehn.] kullanım yerleri hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it was examined phsical and mechanical properties of steamed or not steamed Eucalyptus [Eucalyptus camaldulensis Dehn.]. It was used 17 specimen trees from Tarsus-Karabucak in the experiments. Choosing the specimen trees, prepaning the experiment specimen and praeticing experiments had been executed according to relevant standards. In this study, it was determined oven-dry and air-dry spesific gravity, volume density values and wood-water relations of steamed or not steamed Eucalyptus, parallel to the grain pressure strenght, bending strenght, elasticity modulus, shear strenght, dynamic bending (shock) strenght and Brinnel stiffness values. The obtained results are companed as steamed or not steamed with the results of other studies on the same tree species wood and the other trees wood which have smilar anatomical structure. By using obtained results at the and of the study, it was proposed about the usage places of Eucalyptus [Eucalyptus camaldulensis Dehn.].