Dünyada doğal yaşlı orman kavramı ve Doğu Karadeniz ormanlarına bu yönden yaklaşım
The Concept of the old-growth forests in the world and examination of eastern black sea forests from this point
- Tez No: 83349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal Yaşlı Ormanlar, Biyolojik Çeşitlilik, Doğu Karadeniz Ormanları, Old-Growth Forests, Biodiversity, Eastern Black Sea Forests VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Doğal Yaşlı Ormanlar, biyolojik çeşitliliğin sürekliliğini koruyabildiği ender yaşam alanlanndandır. Ormancılık uygulamaları giderek doğal kaynak yönetimi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacını taşımaktadır. Koruma planlarının yapılması öncelikle geniş ve ayrıntılı envanter planlarını gerekli kılar. Bu çalışma, bu konudaki araştırma ve uygulamalara tanımsal bir temel oluşturmayı amaçlar. Buna ek olarak Doğu Karadeniz Bölgesi Doğal Yaşlı Orman Alanlarının belirlenmesinde bir başlangıç olmayı amaçlar. Çalışma, önemli doğal yaşlı orman araştırmacılarının yayınlarının taranması yolunu izlemiştir. Aynı zamanda bölgeye ait amenajman planlan yardımıyla, ilk alan tespitleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, Doğu Karadeniz Bölgesinin doğal yaşlı ormanları ortaya konulan yaklaşımlar yardımıyla tartışılmıştır. Bu çalışmanın ana düşüncesi, takip eden araştırma ve uygulamalara yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Concept of The Old-Growth Forests in the World and Examination of Eastern Black Sea Forests From This Point Old-Growth forests are very important living areas in which sustainability of biodiversity is certained. Forestry practices, gradually require the priority of large and detailed inventories. This study aims forming a definition base for researches and practices on this issue. In addition, It has aimed to be a beginning for defining The Old-Growth Forests of Eastern Black Sea Region. Study has involved searching the publications of important researchers of Old- growth Forests. At the same time, local management plans were used for the initial determinations of old-growth forests. Finally, the old-growth forests of eastern black sea have been evaluated by the approaches explained. The main idea of this study is to help future researches and practices for this region's forests.