Wideband MIMO 5G antennas in handsets
Telefonlarda geniş bant MIMO 5G antenleri
  1. Tez No: 833534
  2. Yazar: ZAID ATIF OLEIWI ATTRAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖLGE ÖGÜCÜ YETKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: H Şekli, NR bantları, MIMO, Dizi, CST MWS, HFSS, H-Shape, Antenna, NR-bands, MIMO, Array, CST MWS, HFSS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Telekomünikasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, 5G iletişim sistemleri için bir MIMO anten dizisi tasarımı önerilmiştir. Önerilen bireysel anten elemanı H-geometrisine inşa edilmiştir. Önerilen anten, mükemmel bir uyum katsayısı ile yeni radio (NR)n77, n78 ve n79 frekans bantlarına uyacak şekilde yönlendirilmiştir. Önerilen anten, bir dizi konfigürasyonuna yerleştirildiğinde, ilgilenilen tüm frekans bantlarında -15dB'nin altında mükemmel bir izolasyon elde edilir. Bunun için, dört eleman, 13.4mm×6mm×0.75mm'lik mükemmel bir boyut küçültme elde etmek için dikdörtgen bir FR-4 alt tabakasına yerleştirildi. MIMO dizisinin anten radyasyon veriminin ilgili frekans bandında %70 ila %88 aralığında olduğu bulunmuştur. Anten kazancının 4.5GHz'de maksimum 5dBi olduğu bulunmuştur. ECC cinsinden anten elemanları arasındaki maksimum korelasyon faktörü tüm frekans bandı için 0,004'ün altında bulunmuştur. Radyasyon paternlerinin, taşınabilir iletişim 5G cihazlarına uyması için farklı frekanslarda farklı yönlere dağıldığı bulunmuştur. Önerilen çalışma HFSS kullanılarak optimize edilmiş ve CST MWS kullanılarak doğrulanmıştır. S-parametreleri ve radyasyon paternleri açısından elde edilen sonuçlardan, anten mükemmel bir radyasyon özellikleri ve geliştirilmiş bant genişliği gösterir. Hem CST'den hem de HFSS'den elde edilen sonuçlar birbiriyle uyumluydu.
Özet (Çeviri)
In this work, a design of a MIMO antenna array is proposed for 5G communication systems. The proposed individual antenna element is constructed of H-geometry. The proposed antenna is oriented to suit the frequency bands of new radio (NR) n77, n78, and n79 with an excellent matching coefficient. When the proposed antenna located in an array configuration, an excellent isolation is achieved below -15dB over the entire frequency bands of interest. For that, four elements are oriented on a rectangular FR-4 substrate to obtain an excellent size reduction of 13.4mm×6mm×0.75mm. The MIMO array`s radiation efficiency is found to be in the range of 70% to 88% within the frequency band of interest. The antenna gain is found to be in maximum of 5dBi at 4.5GHz. The maximum correlation factor between the antenna elements in terms of ECC is found below 0.004 for the entire frequency band. The radiation patterns are found to be scattered to different direction at different frequencies to fit the portable communication 5G devices. The proposed work is optimized using HFSS and validated using CST MWS. From the obtained results in terms of S-parameters and radiation patterns, the antenna shows an excellent radiation properties and enhanced bandwidth. The obtained results from both CST and HFSS agreed well to each other.