Systematic revision of the Genus festuca L. (Poaceae) in Türkiye
Türkiye'deki Festuca L. (Poaceae) cinsinin sistematik revizyonu
- Tez No: 833623
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Poaceae, Festuca L, Revizyon, Türkiye, Poaceae, Festuca L, Revision, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
Festuca L. cinsi, dünya çapında en büyük ve en geniş dağılımlı ot cinslerinden biridir ve çayır ve bozkır ekosistemlerinin önemli unsurlarındandır. Bu çalışmanın ana amacı, saha araştırmaları, morfoloji ve mikro-morfoloji, anatomi ve ekoloji dâhil olmak üzere standart taksonomik yöntem ve teknikleri kullanarak Türkiye'deki Festuca L. cinsinin revizyonunu gerçekleştirmektir. Çalışma, mevcut infrajenerik ve infraspesifik taksonomik problemleri çözmeyi, türler hakkında genel taksonomik bilgileri güncellemeyi, türlerin korunması ve sürdürülebilirliği hakkında önerilerde bulunmayı hedeflemiştir. Bu araştırma kapsamında, ilk kez Türkiye genelindeki tüm Festuca L. türlerinin dağılımlarını tespit etmek ve toplamak için kapsamlı saha çalışmaları gerçekleştirildi. Türkiye'deki Festuca L. cinsinin güncellenmiş taksonomik çalışmasını, yeni bir tanımlama anahtarı, yeni türler ve Türkiye'de ilk kez kaydedilen türler ile sunuyoruz. Ayrıca, güncellenmiş tür tanımlamaları, tanısal karakterler, dağılım alanları, tipifikasyonlar, sinonimler, alıntılar, fenoloji, fotoğraflar, ekoloji, endemizm, çevresel tehditler ve korunma hakkında bilgiler sunulmaktadır. Festuca timoniona J. Erdal, G. Yaprak ve M. Doğan sp. nov. adında yeni bir tür, Festuca woronowii subsp. rizensis J. Erdal, G. Yaprak ve M. Doğan subsp. nov. adında yeni bir alt tür ve Festuca adanensis var. alexandretta J. Erdal, G. Yaprak ve M. Doğan var. nov. adında yeni bir variyete tanımladık. Festuca pseudodalmatica Krajina ve Festuca rupicola Heuff. türleri Türkiye'de ilk kez kaydedildi. Ek olarak, Festuca rubra L. subsp. pseudorivularis Markgr.-Dann.'nin Festuca pseudorivularis (Markgr.-Dann.) J. Erdal, G. Yaprak ve M. Doğan stat. nov. olarak ve Festuca cyllenica Boiss. & Heldr. subsp. uluana Markgr.-Dann.'nin Festuca uluana (Markgr.-Dann.) J. Erdal, G. Yaprak ve M. Doğan stat. nov. olarak tür statüsüne yükseltildiğini belirtmek isteriz. Ayrıca, Türkiye'deki iki mevcut türün, F. sommieri Litard. ve F. ziganensis Markgr.-Dann. varlığının şüpheli olduğuna inanıyoruz. Revizyonumuza göre Türkiye'de Festuca L. cinsine ait 59 takson tanınmış olup bunların 47'si tür, dokuzu alt tür ve üçü ise variyetedir.
Özet (Çeviri)
The genus Festuca L. is one of the largest and most widely distributed genera of grasses, and an essential element of grasslands around the world. The main goal of this study was to revise the genus Festuca L. in Türkiye, using standard taxonomic methods and techniques, including field surveys, morphology with micromorphology, anatomy, and ecology to resolve the existing infrageneric and infraspecific taxonomic problems and to provide amended general taxonomic information about taxa and suggestions about conservation and sustainability. During this research, the first comprehensive field studies on the genus Festuca L. all around the country had been performed to locate and collect all known and potential fescue species from their natural habitats. Here, we present a contemporary, revised taxonomic account of the genus Festuca L. in Türkiye, including a new identification key, taxa new to science and, taxa recorded in Türkiye for the first time. As well as, updated species descriptions, diagnostic characters, distribution areas, typification, synonymy, specimens' citations, phenology, photographs, and information about ecology, endemism, environmental threats, and conservation. We have described one new species Festuca timoniona J. Erdal, G. Yaprak and M. Doğan sp. nov., one new subspecies Festuca woronowii subsp. rizensis J. Erdal, G. Yaprak and M. Doğan subsp. nov., and one new variety Festuca adanensis var. alexandretta J. Erdal, G. Yaprak and M. Doğan var. nov.. Besides, two species, Festuca pseudodalmatica Krajina and Festuca rupicola Heuff. are for the first time recorded in Türkiye. Furthermore, we assigned species status to Festuca rubra L. subsp. pseudorivularis Markgr.-Dann. as Festuca pseudorivularis (Markgr.-Dann.) J. Erdal, G. Yaprak and M. Doğan stat. nov. and Festuca cyllenica Boiss. & Heldr. subsp. uluana Markgr.-Dann., as Festuca uluana (Markgr.-Dann.) J. Erdal, G. Yaprak and M. Doğan stat. nov.. Also, we believe that the presence of the two previously known species in Türkiye, F. sommieri Litard. and F. ziganensis Markgr.-Dann., is doubtful. According to our revision, 59 taxa belonging to the genus Festuca L. are recognized in Türkiye, including 47 species, nine subspecies, and three varieties.