Laparoskopik kolesistektomilerde postoperatif bulantı kusmayı önlemede yüksek intraoperatif fiO2 nin yeri
The role of high intraoperative fio2 in preventing postoperative nausea and vomiting in laparoscopic cholecystectomies
  1. Tez No: 833663
  2. Yazar: ZEYNEP ŞEYMA KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Kolesistektomi, POBK, intraoperatif FiO2, Destekleyici Oksijen, Apfel, Laparoscopic Cholecystectomy, PONV, Intraoperative FiO2, Supplemental Oxygen, Apfel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Laparoskopik ameliyatların en sık görülen komplikasyonlardan biri postoperatif bulantı kusma (POBK)dır. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi hastalarında intraoperatif yüksek FiO2 nin Apfel skoruna göre POBK üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 60 yaş altı, ASA I-II risk grubunda, laparoskopik kolesistektomi cerrahisi yapılan toplamda 98 hasta alındı. Hastalar randomize 2 gruba ayrıldı. Grup I intraoperatif FiO2 %30, Grup II intraoperatif FiO2 %80 uygulanan grup olarak belirlendi. Hastalar midazolam 0.03mg/kg, propofol 2-2,5 mg/kg, remifentanil 1 µg/kg, rokuronyum 0.6 mg/kg ile genel anestezi indüksiyonu yapılıp entübe edildi. Anestezi idamesi MAC 1.3 olacak şekilde remifentanil infüzyonu ve %2 sevofluran ile sağlandı. Hastaların demografik bilgileri, sigara kullanımı, ek hastalıkları, POBK öyküsü varlığı, taşıt tutma öyküsü, postoperatif bulantı kusma skorları, ek antiemetik ihtiyacı hasta takip formlarına kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler, ASA değerleri, sigara içme durumu, taşıt tutma / daha önce POBK öyküsü yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Hastaların 15.dk POBK ve antiemetik ihtiyacı; Apfel skorlaması 2 ve üzeri olan hastalarda Grup II de Grup Ie göre daha düşük bulunmuştur. Postoperatif 24. saat tüm Apfel skorlarında hastaların bulantı kusma açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak laparoskopik cerrahilerde yüksek bulantı kusma riski olan hastalar için perioperatif koruyucu önlemler, intraoperatif uygun anestezik ajan seçimi ve destekleyici oksijen tedavisi gibi multimodal tedavi stratejileri ile sık görülen komplikasyonlardan; bulantı kusmanın önüne geçilebileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
AİMS: Postoperative nausea and vomiting (PONV) is one of the most common complications after laparoscopic surgeries. In this study, we aimed to evaluate the effects of intraoperative high FiO2 on POBK according to Apfel score in laparoscopic cholecystectomy patients. Materials and Methods: A total of 98 patients, under the age of 60, in the ASAkI-II risk group, who underwent laparoscopic cholecystectomy surgery were included. The patients were randomly divided into 2 groups. Group I intraoperative FiO2 30%, Group II intraoperative FiO2 80% applied group. After induction of general anesthesia administiring midazolam 0.03mg/kg, propofol 2-2.5 mg/kg, remifentanil 1 µg/kg, rocuronium 0.6 mg/kg patients were intubated. Anesthesia was maintained with a MAC of 1.3 infusion of remifentanil and 2% sevoflurane. Demographic information of the patients, smoking, comorbidities, history of PONV and motion sickness, postoperative nausea and vomiting scores, and additional antiemetic need were recorded in the patient follow-up forms. Results: Statistically significant difference was not found between the groups in terms of demographic data, ASA values, smoking status, and previous history of PONV. The patients' 15.min PONV and antiemetic needs; Group II was found to be lower than Group I in patients with an Apfel score of 2 and above. No significant difference was found in terms of nausea and vomiting in all Apfel scores at the postoperative 24th hour. Conclusion: As a result, among the most common complications in laparoscopic surgeries, multimodal treatment strategies such as perioperative protective measures, selection of appropriate intraoperative anesthetic agents and supplemental oxygen therapy for patients with high risk of nausea and vomiting; We believe that nausea and vomiting can be prevented.