Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanlarında kamusal alan
Public space in novels of Yakup Kadri Karaosmanoğlu
  1. Tez No: 833802
  2. Yazar: BURÇAK ANKUT BOZO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KACIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, söylem, iletişim, roman, Public sphere, discourse, communication, novel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kamusal alan, Antik Çağ'dan günümüze kadar olan tarihsel düzlemde sürekli gelişim gösteren ve önemini hiç yitirmeyen bir kavramdır. Burayı kişilerin toplu hâlde yer aldığı sıradan bir mekân olarak görmemek gerekir. Kamusal alanı sıradan bir mekândan ayıran en önemli özellik, onun kişiler arasındaki ilişki ağlarını ve nihayetinde toplum içindeki uyum ve dengeyi canlı bir biçimde sürdürmesidir. Bir gazetede yer alan haberin evlerde ve sokaklarda yankı uyandırması, yıllar geçse de önemini sürdürecek olan tarihî olayların günümüzdeki yaşam biçimini etkilemesi kamusal alandaki yaşantı ve paylaşımlar sayesindedir. Buradaki denge ve uyum sürdükçe kişiler, hem kendi“ben”i ile hem de kamusal alanda öne çıkan ve kamusal yararı gözeten“benlik”leri ile ön plana çıkmışlardır. Kamusal alan, Antik ve Orta Çağ'da kişilerin fikirlerini ve siyasî görüşlerini temsil etmiştir. Özellikle Antik Çağ'da özel alandaki denge ve düzen, kamusal alandaki yetkinliğin ön koşulu olarak kabul edilmiştir. Orta Çağ'da da Antik Çağ kadar keskin olmasa da kamusal alan – özel alan arasındaki sınır belirgindir. 17. yüzyıldan itibaren sanayileşme ile birlikte değişen dengeler, sınırları da değiştirmiştir. Ev-kamusal alan arasındaki keskin sınır silinmiş, kapitalist sistemin getirdiği şartlar evi üretim merkezi olmaktan çıkarmıştır. Bu çalışmada Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanlarında bulunan kamusal alanlar, kişiler arasındaki iletişim biçimleri de dikkate alınarak tek tek tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public space is a concept that has constantly developed on a historical level from ancient times to the present day and has never lost its importance. This should not be seen as an ordinary place where people gather together. The most important feature that distinguishes the public space from an ordinary place is that it vividly maintains the relationship networks between people and ultimately the harmony and balance within society. It is thanks to the experiences and shares in the public sphere that the news in a newspaper resonates in homes and streets, and that historical events that will continue to be important over the years affect today's lifestyle. As the balance and harmony here continues, people have come to the fore with both their own“I”and their“selves”that stand out in the public sphere and look after the public good. The public sphere represented people's ideas and political views in Antiquity and the Middle Ages. Especially in ancient times, balance and order in the private sphere were accepted as a prerequisite for competence in the public sphere. In the Middle Ages, the border between public and private space was clear, although not as sharp as in the Ancient Age. The balances that changed with industrialization since the 17th century also changed the borders. The sharp border between home and public space has been erased, and the conditions brought by the capitalist system have made the home no longer a center of production. In this study, the public spaces in Yakup Kadri Karaosmanoğlu's novels were tried to be identified one by one, taking into account the communication styles between people.