Ulusal güvenlikte sistem yaklaşımı: İran'ın nükleer güç olma politikası örneği
System approach to national security: The case of Iran's policy to be a nuclear power
  1. Tez No: 833845
  2. Yazar: HAKKI BAHADIR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL KARABULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Çalışmaları, Güvenlik Paradoksları, Tehdit, Stratejik Güvenlik Kültürü
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 500
Özet
Güvenlik çalışmaları muğlak bir kavram olan güvenliği merkezine alması, yeni güvenlik anlayışıyla sınırlara meydan okuması, alt disiplini olduğu uluslararası ilişkiler misali disiplinler arası olması gibi nedenlerle tartışmalı bir alan olarak etiketlendirilmektedir. Bu önerme paralelinde bu tez çalışmasında güvenlik olgusunun analitik çözümlemesi mümkün kılındığı takdirde sayılan zorlukların aşılabileceği düşüncesinden yola çıkılmaktadır. Bu kapsamda uluslararası ilişkiler kuramlarının kavramlarının anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde konumlandırılmasıyla güvenliğe, ulusal güvenliğe ve devamında güvenlik çalışmalarına akademik bir zemin oluşturmak amaçlanmıştır. Bahse konu amacı başarabilmek üzere özellikle sınırların birbiri ile iç içe geçtiği disiplinler arası çalışmalarda modelleme yapabilmek için kullanışlı bir yöntem olan sistem yaklaşımı tercih edilmiştir. Bu noktadan hareketle güvenlik çıktısının dört unsuru olarak amacı olan en az bir aktör, amaca yönelik tehdit, girdi olarak güç ve gücün dönüşümünü sağlayan politika sistem modelinde konumlandırılmıştır. Sistemin iç çevresinde karar verici, kimlik, stratejik kültür ve bürokratik yapı; dış çevresinde uluslararası toplum, rejim, örgütler ve hukuk ile tüm bileşenler arasındaki etkileşimi sarmalayan söylem yer almaktadır. Oluşturulan model ulusal güvenlikte sistem modeli olarak kavramlaştırılmıştır. Modeli test edebilmek üzere örnek olay olarak İran'ın nükleer güç olma politikası seçilmiş ve bileşenler arasındaki nedensellik bağını ortaya çıkarabilmek üzere süreç izleme analizi kullanılmıştır. Modelin geçmişte yaşanan olayların analizinde güvenlik çıktısının kalitesinin sorgulanmasına yardımcı olabileceği ve sistem içindeki bileşenleri ve aralarındaki etkileşimi anlamlı kılarak karar vericilere ve bu alanda çalışanlara bir çerçeve sunabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bileşenlerin sınırlandırılmasının yarattığı güçlükler ve geleceğin öngörülmesinin zorlukları da kabul edilerek önerilen yaklaşımın güvenlik politikalarının analitik çözümlemesinde gelecekte yapılacak çalışmalar için katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Security studies are labeled as a controversial field. This study proposed that the mentioned challenge would be overcome if the security phenomenon can be studied analytically. In this context, to position the concepts of international relations theories meaningfully would help presenting an academic basis for security, national security and subsequently security studies. To achieve this purpose, the system approach has been proposed. From this point of view, the four elements of the security output are positioned in system model; at least one actor who has a purpose, a threat to the purpose, power as an input and the policy which transforms power. Decision maker, identity, strategic culture and bureaucratic structure are the components in the internal environment of the system whereas the international community, regime, organizations and law are the components positioned in its external environment. In addition, the discourse surrounding the interaction between all components in the securitization process is not neglected. The model is conceptualized as a system approach to national security. To test the model, Iran's policy to be a nuclear power is chosen as a case study and process tracing analysis is used to reveal the causal link among the components. It has been concluded that the model can help to evaluate the quality of security output when analyzing the security policies in the past. Considering the difficulties created by the limitation of the components and the difficulty of predicting the future, it is thought that the proposed approach can present analytic framework for security policies. Keywords : 1. Security Studies, 2. Paradoxes of Security, 3. Thread, 4. Security Culture, 5. Nuclear Power.