Ali Canip Yöntem'in kaleminden şair ve yazarlar
From the pen of Ali Canip Yöntem poets and authors
  1. Tez No: 833844
  2. Yazar: SEMRA ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHAKİM TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Canip Yöntem, Makale, Şair ve Yazarlar, Ali Canip Yöntem, Article, Poets and Writers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Türk edebiyatı tarihinde yazar ve şairler üzerine pek çok çalışma vardır. Edebiyat tarihçilerinin bu hususta yaptığı çalışmalar farklılık göstermektedir. Çünkü her yazarın kendine has bir metodu vardır. Ali Canip Yöntem de kendine has bir üslupla birçok şair ve yazarları değerlendirmiştir. Ali Canip, makalelerinde birçok fikrin öncülüğünü yapmış, orijinal hedefler peşinde koşmuş ve başarılı olmuştur. Türk edebiyatı ile Doğu ve Batı edebiyatını yakından takip eden Ali Canip; Batı estetiği, felsefesi ve retoriğinden faydalanarak Türk edebiyatına Avrupai bir hüviyet kazandırmak için çabalamıştır. O; Kant, Bergson, Lanson, Flaubert, Emil Zola, Müller gibi isimlerin tesiri ile bakış açısını oluşturmuştur. Bu çalışmamızda, Ali Canip'in makalelerinden faydalanılarak yazarın şair ve yazarlar hakkındaki değerlendirmeleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
There are many studies on writers and poets in the history of Turkish literature. Studies of literary historians on this subject differ. Because every writer has his own method. Ali Canip Method also evaluated many poets and writers with a unique style. Ali Canip pioneered many ideas with his articles, pursued original goals and became successful. Ali Canip, who closely follows Turkish, East and Western literature; He made great efforts to bring a European identity to Turkish literature by making use of Western aesthetics, philosophy and rhetoriC. The father of Ali Canip's idea is European thought. HE; He formed his perspective with the influence of names such as Kant, Bergson, Lanson, Flaubert, Emil Zola, Müller. In this study, the poets and writers mentioned by the author have been compiled by making use of Ali Canip's articles.