Elaborating ESG criteria in investments: A capital markets approach
Yatırımlarda ESG kriterlerinin elaborasyonu: Sermaye piyasaları yaklaşımı
  1. Tez No: 833902
  2. Yazar: MERYEM LOUKILI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİT FERHAN BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: ESG performansı, Sürdürülebilirlik, Bankacılık endüstrisi. Finansal performans, Çevresel Risk, ESG performance, Sustainability, Banking industry. Financial performance, Environmental Risk
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) kriterlerinin yatırım karar alma süreçlerine entegrasyonu son yıllarda yatırımcılar, şirketler ve düzenleyiciler için giderek daha önemli hale gelmiştir. Bu tezin amacı, ESG puanlarının bankacılık sektöründeki banka piyasası değeri üzerindeki etkisini incelemek, İsviçre ve Türk bankaları için son on yılda Thomson Reuters veritabanında listelenen ilk yirmi bankanın korelasyon matrisini kullanarak (2010- 2020). Araştırma sorusu şu şekildedir: ESG puanları İsviçre ve Türk bankalarının piyasa değerini nasıl etkiler? Literatür taraması, ESG yatırımının teorik temelleri ve ESG faktörlerinin finansal performans üzerindeki etkisi üzerine ampirik araştırmanın mevcut durumu hakkında kapsamlı bir genel bakış sunmaktadır. Sermaye piyasaları yaklaşımı, ESG faktörlerinin yatırımcılar ve daha geniş finansal sistem için uygunluğunu ve önemliliğini değerlendirmek için benimsenmiştir. Araştırma tasarımı ESG puanları, E puanı, S puanı, Bağımsız değişken olarak G puanı ve bağımlı değişken olarak piyasa değeri ve ESG puanları ile bankaların piyasa değeri arasındaki ilişkiyi anlamak için korelasyonun oluşturulması. Korelasyon matris analizinin sonuçları, ESG puanları ile İsviçre ve Türk piyasa değeri arasında olumlu olan önemli bir bağlantıyı ortaya koymaktadır. Ancak ESG puanlarının İsviçre bankalarının piyasa değeri üzerinde Türk bankalarına göre daha belirgin bir etkisi vardır. İsviçre bankalarında ESG puanları, piyasa değeri ve bireysel sütunlar arasında gözlenen daha güçlü korelasyonlar, ESG hususları ile piyasa değeri arasında daha yüksek bir entegrasyon ve uyum düzeyini göstermektedir. Bu sonuçların sonuçları, gelecekteki araştırmalar için sınırlamalar ve potansiyel yollar ile birlikte sonuçta tartışılmaktadır. Genel olarak, bu tez ESG puanlarının bankaların piyasa değeri üzerindeki etkisi hakkında ampirik bulgular sağlayarak ESG yatırımları üzerine büyüyen literatüre katkıda bulunmaktadır, ve yatırım kararı almada ESG faktörlerinin önemliliğini anlamak için bir sermaye piyasası yaklaşımının yararlılığını göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ESG (Environmental, Social, and Governance) factors are taken into account when making investment decisions and have grown in significance in recent years for investors, businesses, and regulators. The purpose of this thesis is to investigate the impact of ESG scores on bank market value in the banking industry, using a correlation matrix of the top twenty banks listed on the Thomson Reuters database over the last ten years (2010-2020) for the Swiss and Turkish banks. The research question is framed as follows: How does ESG scores affect the market value of Swiss and Turkish banks? A thorough overview of the theoretical underpinnings of ESG investing and the state of empirical research on the effects of ESG elements on financial performance are provided in the literature review. The capital markets approach is adopted to assess the relevance and materiality of ESG factors for investors and the broader financial system. The research design includes the collection and analysis of data on ESG scores, E score, S score, G score as independents variables and market capitalization as dependent variable as well as the construction of the correlation to understand the relationship between ESG scores and market value of banks. The outcomes of the correlation matrix analysis reveal an important link that is favorable between ESG scores and market value of Swiss and Turkish banks. However, ESG scores have a more pronounced impact on the market value of Swiss banks compared to Turkish banks. The stronger correlations observed in Swiss banks between ESG scores, market capitalization, and the individual pillars indicate a higher level of integration and alignment between ESG considerations and market value. The implications of these results are discussed in the findings and conclusion, along with the limitations and potential avenues for future research. Overall, this thesis provides to the growing literature on ESG investing by supplying empirical evidence on the impact of ESG scores on market value of banks, and by demonstrating the usefulness of a capital markets approach for understanding the materiality of ESG elements in making investing decisions.