Tubo-ovaryan apse tanılı hastalarda sistemik inflamatuar belirteçlerin medikal tedavi başarısızlığını öngörmedeki başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the success of systemic inflammatory markers in predicting failure of medical treatment in patients with tubo-ovarian abscess
- Tez No: 833917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA KARACAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tubo-ovaryan apse, Sistemik immün-inflamasyon indeksi, cerrahi tedavi, Tubo-ovarian abscess, Systemic immune-inflammation index, surgical treatment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Tubo-ovaryan apse çoğunlukla cinsel aktif kadınlarda görülen mortalite ve morbiditesi oldukça yüksek bir pelvik inflamatuar hastalık komplikasyonudur. Ruptüre olmayan, stabil hastalarda primer tedavi antibiyoterapi olsa da %30 hastada medikal tedavi başarısız olmaktadır. Bu çalışmada sistemik immün-inflamasyon indeksin medikal tedavi başarısızlığını ön gördürerek cerrahi tedavi ihtiyacını daha erken karşılanmasını sağlayacak bir parametre olarak kullanılabilirliğini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2019- Haziran 2023 tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne pelvik ağrı ile başvuran ve tubo-ovaryan apse ön tanısıyla hospitalizasyonu gerçekleştirilen 101 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, doğum öyküsü, kronik hastalıkları incelendi. Preoperatif dönemdeki tam kan sayımı, CRP, NLR ve SII değerleri ve tedavi bilgileri kaydedildi. Medikal tedavi ile taburcu edilen ve cerrahi tedavi gerektiren hastaların ilgili tüm verileri istatistiki olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen medikal tedavi ve cerrahi tedavi grubu hastalarını ayrımında SII 1750 cut-off değerinin anlamlı [Eğri altı alan 0.749 (0.649-0.850)] etkinliği gözlenmiştir. Buna göre SII'nin medikal tedaviyi öngörmedeki sensitivitesi %73,2 spesifitesi %76,7 olarak hesaplanmıştır. NLR için ise 4.3 cut-off değerinin anlamlı [Eğri altı alan 0.694 (0.590-0.798)] etkinliği gözlenmiş olup sensitivitesi %80,5, spesifitesi %58,3 olarak bulunmuştur. Sonuç: Kolay ulaşılabilen tam kan sayımı parametrelerinden hesaplanan sistemik immün-inflamasyon indeksinin, ucuz ve basit bir yöntem olarak tubo-ovaryan apse hastalarında medikal tedavi başarısızlığını öngörmede faydalı bir belirteç olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: Tubo-ovarian abscess is a complication of pelvic inflammatory disease with high mortality and morbidity, mostly in sexually active women. Although antibiotherapy is the primary treatment in non-ruptured, stable patients, medical treatment fails in 30% of patients. In this study, we aimed to determine the usefulness of the systemic immune-inflammation index as a parameter to predict medical treatment failure and to determine the need for surgical treatment earlier. Materials and Methods: This retrospective study included 101 patients who presented to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Bağcılar Training and Research Hospital between January 2019 and June 2023 with pelvic pain and were hospitalized with a prediagnosis of tubo-ovarian abscess. Age, birth history and chronic diseases were analyzed. Preoperative complete blood count, CRP, NLR and SII values and treatment information were recorded. All relevant data of patients discharged with medical treatment and those requiring surgical treatment were analyzed statistically. Results: Significant [area under the curve 0.749 (0.649-0.850)] efficacy of the SII 1750 cut-off value was observed in differentiating patients in the medical and surgical treatment groups included in our study. Accordingly, the sensitivity of SII in predicting medical treatment was calculated as 73.2% with a specificity of 76.7%. For NLR, a significant [area under the curve 0.694 (0.590-0.798)] efficacy was observed at a cut-off value of 4.3, with a sensitivity of 80.5% and a specificity of 58.3%. Conclusion: We concluded that the systemic immune-inflammation index calculated from easily accessible complete blood count parameters is a useful marker for predicting medical treatment failure in patients with tubo-ovarian abscess as a cheap and simple method.