The impact of financial inclusion on financial stability: Evidence from ten African countries
Finansal içermenin finansal istikrar üzerindeki etkisi: On Afrika ülkesinden kanıtlar
  1. Tez No: 833916
  2. Yazar: SHUAB ALI AWIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BİLDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kapsayıcılık, Finansal Istikrar, Panel Regresyon, Afrika Ülkeleri, Financial Inclusion, Financial Stability, Panel Regression, African Countries
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, finansal içermenin finansal istikrar üzerindeki etkisini on Afrika ülkesinde, Ruanda, Uganda ve Kenya, Güney Afrika, Gana, Mısır'da araştırmaktadır; Senegal, Angola, Gambiya ve Nijerya, 2005 ve 2020 yılları arasında. Verilerimizi analiz etmek için, uygulanabilir genelleştirilmiş en küçük kareler (FGLS) regresyon OLS, sabit etki ve rastgele etki tahminlerini içeren bir regresyon modelinde Stata yazılımını kullandık. Bunun, dinamik panel modelleriyle çalışmak, heteroskedastisiteyi ve potansiyel yerelliği (tamamen içsel olmayan bağımsız değişkenler) kontrol etmek ve bir panel veya grup içindeki otokorelasyonları kontrol etmek gibi birçok faydası vardır. Araştırmamız, banka kredisinden banka mevduatına (BCRE) ve 100.000 yetişkin başına ticari banka şubesi sayısı (BRAN) gibi bazı belirleyici değişkenlerin, Afrika'daki bazı ülkelerde finansal istikrar üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Genel olarak araştırmanın temel amaçlarına ulaşılmıştır. Ampirik bulgular, finansal kapsayıcılık ile finansal istikrar arasında istatistiksel olarak pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları ayrıca, bu ülkelerdeki finansal katılımın, Afrika'nın 2030 Vizyonu'nun ayrılmaz bir parçası olarak, hükümetlerin ve finans kurumlarının uygun kalkınmaya yardımcı olacak güçlendirici bilgiler almasıyla birlikte, önümüzdeki birkaç yıl içinde hükümetin gündeminde birinci öncelik olarak yer almasını sağlamakta ve tavsiye etmektedir. finansal gelişme stratejileri, düzenleyici yapının güçlendirilmesi ve tüm sistem için finansal istikrarın artırılması.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of financial inclusion on financial stability in ten African countries, Rwanda, Uganda, and Kenya, South Africa, Ghana, Egypt; Senegal, Angola, the Gambia, and Nigeria, between 2005 and 2020. To analyze our data, we used the Stata software in a regression model that includes feasible generalized least squares (FGLS) regression OLS, fixed effect, and random effect estimations. This has a lot of benefits, such as working with dynamic panel models, controlling heteroscedasticity and potential indigeneity (independent variables that are not completely endogenous), and controlling autocorrelation within a panel or group. Our research shows that some predictor variables, such as bank credit to bank deposits (BCRE), and the number of commercial bank branches per 100,000 adults (BRAN) have a statistically significant effect on financial stability in some countries in Africa. In general, the main objectives of research have been achieved. The empirical findings show that there is a statistically positive relationship between financial inclusion and financial stability. The research findings also give and recommend that financial inclusion in those countries be placed as a top priority on the government's agenda in the next few years as an integral part of Africa's 2030 Vision, with governments and financial institutions receiving empowering information that helps in developing appropriate financial development strategies, enhancing the regulatory structure, and boosting financial stability for the entire system.