Anormal uterin kanaması olan premenopozal kadınlarda endometrial patolojilerin klinik paterni ve spektrumu
Clinical pattern and spectrum of endometrial pathologies in premenopausal women with abnormal uterine bleeding
  1. Tez No: 833918
  2. Yazar: MİNE SENEM YILMAZ AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜRASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, Endometrial biyopsi, Endometrial hiperplazi, Endometrial karsinom, Abnormal uterine bleeding, Endometrial biopsy, Endometrial hyperplasia, Endometrial carcinoma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Anormal uterin kanama ile başvuran premenopozal kadınların demografik özellikleri, kanama paterni, endometrial kalınlık ve ek ultrason özelliklerinin endometrial patoloji sonuçları ile karşılaştırarak, benign veya malign endometrial patolojiler ile ilişkili risk faktörlerini belirlemek ve endometriyal biyopsi endikasyonlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 01.01.2021-01.01.2022 tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne anormal uterin kanama nedeni ile başvuran ve endometrial biyopsi yapılan 1089 premenopozal kadın dahil edilmiştir. Bu hastaların yaş, parite, vücut kitle indeksi, menopoz durumu, kanama paterni ve miktarı, transvaginal ultrason bulguları, laboratuar bulguları, hormonal tedavi ve rahim içi araç kullanım bilgileri, antikoagülan kullanımı, kanser öyküsü, ek hastalık varlığı ile sistemden endometrial biyopsi sonuçları taranmıştır. Tüm veriler SPSS 28.0 programı ile analiz edilmiştir. İstatiksel olarak p13 mm olan ve/veya intrakaviter lezyon şüphesi olan düzensiz kanama tarifleyen kadınlarda premalign/malign endometrial patoloji riskinin arttığı görülmüştür. Yaşın ve eşlik eden hastalıkların etkisini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to determine the risk factors associated with benign or malignant endometrial pathologies and to determine the indications for endometrial biopsy by comparing demographic characteristics, bleeding pattern, endometrial thickness and additional ultrasound features with endometrial pathology results in premenopausal women presenting with abnormal uterine bleeding. Materials and Methods: In this retrospective study, 1089 premenopausal women who applied to the Gynaecology and Obstetrics Clinic of Bağcılar Training and Research Hospital with abnormal uterine bleeding and underwent endometrial biopsy were included. Age, parity, body mass index, menopausal status, bleeding pattern and amount, transvaginal ultrasound findings, laboratory findings, hormonal treatment and intrauterine device use information, anticoagulant use, history of cancer, presence of comorbidities and endometrial biopsy results from the system were screened. All data were analysed with SPSS 28.0 software. Statistically p13 mm and/or suspected intracavitary lesions on USG and irregular bleeding had an increased risk of premalignant/malignant endometrial pathology. Further research is needed to better understand the effect of age and the effect of comorbidities.