Obezite tedavisi yazlık destinasyonların potansiyeli: Didim örneği
Potential of summer destinations in obesity treatment: The case of Didim
  1. Tez No: 833987
  2. Yazar: EBRU GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Didim turizm, Obezite tedavisi, Sağlık turizmi, Didim Tourism, Health Tourism, Obesity Treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Yazın Didim'i ziyaret eden yurt dışında yaşayan vatandaşların obezite tedavisi almaları için etken olan destinasyonların potansiyelinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini oluşturan 1 Haziran 2022 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasında obezite tedavisinde beslenme ve diyet danışmanlığı almak için yurt dışından Didim ilçesine gelen hastalar oluşturmaktadır. Anketler yüz yüze veya online olarak devam eden hastalara yapılmıştır. Yüz yüze ve Google docs üzerinden anketler uygulanmıştır ve toplamda 150 ankete ulaşılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi IBM SPSS (Statistical Packagefor Social Sciences) 25 Paket Programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda kategorik değişkenler arasında ilişki bakılırken ki-kare testinden yararlanılmıştır ve frekans analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre frekans analiz tabloları oluşturulmuştur. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkilere bakılıp sağlık turizmine ilişkin uyruklar ile arasındaki ilişki ve sağlık turizmine ilişkin cinsiyet ile arasındaki ilişki analizleri yapılmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda, yazın Didim ilçesinin sağlık turizmi kapsamında obezite tedavisi potansiyeline bakıldığında demografik özellikleri fark etmeksizin sağlık turistlerinin Didim'i tercih ettiği sonucu çıkarılmıştır. Obezite tedavisi için Didim ilçesinin potansiyelinin varlığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to determine the potential of the destinations that are effective for the citizens living abroad who visit Didim in the summer to receive obesity treatment. Methods: Quantitative research method was used in the study. The population of the study consists of patients who came to Didim from abroad to receive nutrition and diet counseling in the treatment of obesity between 1st June 2022 and 30th September 2022. Questionnaires were administered to patients who continued face-to-face or online. Questionnaires were applied face-to-face and via Google docs, and a total of 150 questionnaires were reached. The analysis of the data obtained from the study was analyzed with the IBM SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 25 Package Program. To examine the relationship between categorical variables in the obtained data Chi-square test was used and frequency analysis was performed. Results: Frequency analysis tables were created according to the findings obtained from the research. By looking at the relationships between categorical variables, the relationship between health tourism and nationality and the relationship between health tourism and gender were analyzed. Conclusion: As a result of the research, when the obesity treatment potential of Didim district in the summer is considered within the scope of health tourism, it was concluded that health tourists prefer Didim regardless of their demographic characteristics. The potential of Didim district for obesity treatment is seen.