Sosyal medya reklamcılığında haksız rekabet
Unfair competition in social media advertising
- Tez No: 834163
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY UZUNALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Haksız Rekabet, Sosyal Medya Reklamları, Sosyal Medya Hukuku, Social Media, Unfair Competition, Social Media Advertising, Social Media Law
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnternetin son ürünü olan sosyal medyanın kullanımının yaygınlaşması sonucu kitleler arası ticari iletişim sosyal medyaya da taşınmıştır. Dinamik ve kolay erişilebilir yapısı sosyal medyayı ticari hayatın aktörleri tarafından tercih edilen bir mecra haline getirmiştir. İşletmeler ürün ve hizmetlerini sosyal medya reklamları aracılığıyla tüketicilere sunmaktadır. Ancak rekabetin mevcut olduğu tüm mecralarda olduğu gibi sosyal medyada da Anayasal bir hak olan rekabet hakkını ihlal eden ve haksız rekabet doğuran davranışlar hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Bu noktada sosyal medya reklamlarının hukuki çerçevesinin çizilmesi ihtiyacı doğmaktadır. Bu çalışmanın amacı sosyal medyada yapılan ticari reklamların haksız rekabet boyutunun değerlendirilmesidir. Sosyal medyanın kendine özgü yapısı ve özellikleri çerçevesinde geleneksel pazarlama yöntemlerinden farklı pazarlama yöntemleri ortaya çıkmıştır. Çalışma kapsamında sosyal medyada kullanılan yeni reklam türleri ve bu reklam türlerinde karşılaşılan haksız rekabet halleri ile haksız rekabetten doğan sorumluluk incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the widespread use of social media, the latest product of the Internet, commercial communication between the masses has also moved to social media channels. Its dynamic and easily accessible structure has made social media a preferred medium for commercial actors. Companies offer their products and services to consumers through social media advertising. However, as in all media where competition exists, conducts that violate the constitutional right to competition and create unfair competition in social media constitute a violation of the law. Against this background, there is a need to define the legal framework of social media advertising. The purpose of this study is to assess the unfair competition dimension of commercial advertising on social media. Given the unique structure and characteristics of social media, different marketing methods have emerged compared to traditional marketing. The study examines new types of advertisements used in social media, unfair competition situations that arise in these types of advertisements, and liability arising from unfair competition.