The relationship between export and economic growth; the case study of China, India and Indonesia
İhracat ve ekonomik büyüme ilişkisi; Çin, Hindistan ve Endonezya vaka çalışması
  1. Tez No: 834175
  2. Yazar: ASAD SHIRE ELMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ALİ KÜÇÜKÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, İhracat, FMOLS (Fully Modified Ordinary Least Square) yöntemi, Granger nedensellik testi, Economic Growth, Export, FMOLS (Fully Modified Ordinary Least Square) method, Granger causality test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Finans Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Çin, Hindistan ve Endonezya'daki ihracat, ithalat ve GSYİH büyümesi 2002 ile 2021 yılları arasında ampirik olarak incelenmiştir. Araştırmayı tamamlamak için 2002 ile 2021 yılları arasında Dünya Bankası veri tabanından toplanan ikincil veriler kullanılmıştır. İhracat ve ithalatın ekonomik büyüme (GSYİH) üzerindeki etkisini ölçmek için bağımsız değişkenler olarak kullanıldılar. Panel verilerin durağanlığına ilişkin sorgulamanın bir parçası olarak, bu çalışma ADF ve LLC birim kök testi prosedürlerini kullandı ve sonuçlar yalnızca GSYİH'nın düzeyde durağan olduğunu ve İhracat ve İthalatın birinci farkta durağan olduğunu gösterdi. Çin, Hindistan ve Endonezya'daki İhracat, İthalat ve Ekonomik Büyüme, 2002-2021 dönemini kapsayan ikili eş bütünleşme ve Granger nedensellik testleri kullanılarak analiz edildi. Söz konusu değişkenler arasındaki uzun vadeli bağlantıyı tahmin etmek için bir eş bütünleşme yaklaşımı kullanıldı (İhracat ve Ekonomik Büyüme), çalışma ikisi arasında uzun vadeli pozitif bir ilişki buldu. Granger nedensellik testi ile belirlendiği üzere, ihracat ve GSYİH büyümesinin her iki yönde de nedensel olarak bağlantılı olduğu bulundu. İthalat ile GSYİH büyümesi arasında da uzun vadede bir ilişki olduğu bulundu. Granger nedensellik çalışmaları, GSYİH ile ithalat arasında tek yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Exports, Import and GDP growth in China, India, and Indonesia were empirically examined in this study over the period between 2002 and 2021. Secondary data collected from the World Bank database between 2002 and 2021 were used to complete the research. To measure the impact of export and import on economic growth (GDP), they were employed as independent variables. As part of its inquiry into the panel data's stationarity, this study used the ADF and LLC unit root testing procedures, with the results indicating that only GDP is stationary at level and Export and Import are stationary at first difference. Export, Import, and Economic Growth in China, India, and Indonesia were analyzed using pairwise cointegration and Granger causality tests covering the period of 2002 to 2021. Using a cointegration approach to estimate the long-run connection between the variables in question (Export and Economic Growth), the study found a positive long-run association between the two. Exports and GDP growth were found to be causally connected in both directions, as determined by the Granger causality test. A correlation between imports and GDP growth was also found to exist over the long term. Granger causality studies demonstrate a unidirectional relationship between GDP and import.