The effect of foreign direct investment on economic growth: Case study of South Africa, Egypt and Nigeria
Doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme etkisi: Güney Afrika, Mısır ve Nijerya örneği
- Tez No: 834174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ALİ KÜÇÜKÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırım, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Foreign direct investment, Gross Domestic Product, South Africa, Egypt, Nigeria
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez, doğrudan yabancı yatırımın (FDI) Güney Afrika, Mısır ve Nijerya'daki ekonomik büyüme üzerindeki etkisini panel veri analizi yoluyla incelemektedir. Çalışma, 2002'den 2021'e kadar 60 gözlem içeren 20 yıllık verileri kullanıyor ve ekonomik büyümenin bir göstergesi olarak gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYİH) kullanıyor. Bu analiz için veriler Dünya Bankası Veritabanından alınmıştır. DYY ile GSYİH arasındaki ilişkiyi analiz etmek için havuzlanmış OLS ve rastgele etki modelleri kullanılır. Havuzlanmış OLS tahmininin sonuçları, DYY'nin bu ülkelerin ekonomik büyümesi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif etkisinin olduğunu göstermektedir. Benzer şekilde, rastgele etki modeli, DYY'nin GSYİH üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif etkisi olduğunu göstermektedir. Çalışmanın bulguları, Hükümetlerin toplam yatırım sermayesinin büyük bir kısmına katkıda bulunacak ve istihdamı ve geliri iyileştirecek, bilgi ve teknoloji transferini teşvik edecek ve sürekli olarak izleyecek ve değerlendirecek stratejik sektörlerde doğrudan yabancı yatırım (FDI) girişlerini çekmeye odaklanması gerektiğini göstermektedir. DYY politikaları
Özet (Çeviri)
This dissertation uses panel data analysis to investigate how FDI affects GDP expansion in three African countries: South Africa, Egypt, and Nigeria. The research uses 60 observations and 20 years of data on GDP as a surrogate for economic growth from 2002 to 2021. The World Bank Database served as the source for this study's data. Foreign direct investment (FDI) and gross domestic product (GDP) are studied using pooled OLS and random effect models. Statistically, the pooled OLS estimates show that FDI devote positively to economic growth in these nations. A similar positive effect of FDI on GDP is shown by the random effect model. The study's findings suggest that governments should prioritize attracting FDI inflows in strategic sectors, as doing so will increase total investment capital, boost employment and income, facilitate the transfer of knowledge and technology, and allow for more thorough evaluation and monitoring of FDI policies.