Köy bazlı süt sığırı işletmelerinde uygulanan sağım yönetiminin süt ve meme yapısı üzerine etkileri
The effects of milking management applied in village-based dairy cattle enterprises on milk and udder structure
  1. Tez No: 834259
  2. Yazar: CİHAN ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT FINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, Mastitis, Sağım teknikleri, Sağımcı, Cow, Milking techniques, Milker, Mastitis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez çalışmasında sağım tekniklerinin meme sağlığı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Samsun ili, Havza ilçesi köylerinde bulunan elle sağım yapılan 33 ve makine ile sağım yapılan 27 olmak üzere toplam 60 işletme hakkındaki bilgiler değerlendirilmiştir. Bu işletmelerde bulunan elle sağılan 71 ve makine ile sağılan 61 ineğe ait muayene sonuçları da incelenmiştir. Sağım teknikleri hakkındaki sorular ile birlikte sağımcı ve sağım teknikleri ile ilgili sağımcıların yaş, cinsiyet, eğitim, muhafaza şartları, sağım makinaları hakkında bilgileri gibi konular hakkında işletmelerde yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Elle sağım yapılan işletmelerdeki hayvanlarda, makine ile sağım yapılan işletmelerdeki hayvanlara göre daha az oranda mastitis olduğu sonucuna varılmıştır. Elle sağım yapılan ineklerin meme yapıları değerlendirildiğinde, zemin ile meme arasındaki mesafenin daha az olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiricilerin büyük oranının 51 yaş üstü erkekler olduğu görülmüştür. Hayvan sayısı 10'un altında olan işletmelerdeki sağımcıların çoğunlukla kadın olduğu görülmüştür. Makinalı sağım yapan işletmelerdeki sağımcıların kullandıkları makinalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları kanatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of milking techniques on udder health. Information from a total of 60 farms, comprising 33 employing manual milking and 27 utilizing machine milking, located in the villages of Havza district in Samsun province, has been assessed. Examination results were also scrutinized for 71 manually-milked and 61 machine-milked cows within these farms. A face-to-face survey was conducted in the farms, addressing milking techniques, milker demographics, including age, gender, education, storage conditions, and knowledge about milking machines, along with questions related to milking techniques. The findings indicate a lower incidence of mastitis in animals subjected to manual milking compared to those subjected to machine milking. It was observed that cows undergoing manual milking had a shorter distance between their udder structures and the ground. The majority of the surveyed milkers were males aged 51 and above. In farms with less than ten animals, milkers were mostly women. It was noted that milkers in machine milking operations lacked sufficient knowledge about the machines they used.