Endometriyal poliplerin tedavisinde levonorgestrel rahim içi aracın rolü: bir vaka kontrol çalışması
The role of levonorgestrel intrauterine device in the treatment of endometrial polyps: a case-control study
  1. Tez No: 834338
  2. Yazar: GİZEM NUR ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. SERKAN KUMBASAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyum, Levonorgestrel, Perimenopoz, Polipler, Rahim İçi Araçlar, Endometrium, Intrauterine Devices, Levonorgestrel, Perimenopause, Polyps
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Anormal uterin kanaması olan ve uterin örneklemede endometriyal polip tespit edilen premenopozal kadın hastalarda polip nüksünü önlemede levonorgestrel salan rahim içi sistemin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Bu vaka kontrol çalışmasına anormal uterin kanama şikayeti ile başvuran ve histopatolojik olarak endometriyal polip tanısı konulan perimenapozal kadın hastalar dahil edildi. Uterin küretaj sonrası anormal uterin kanaması devam eden kadınlara LNG-RİA uygulandı (n= 29). Uterin kanaması devam etmeyen kadınlar kontrol grubuna dahil edildi (n= 26). Tüm kadınlara üç ay sonra diagnostik histeroskopi uygulandı. Bulgular: Gruplar sosyodemografik, jinekolojik ve genel sağlık ile ilişkili bulgular açısından benzer ve homojendi. Kontrol diagnostik histeroskopide endometriyal polip sıklığı kontrol grubunda LNG-RİA grubundan anlamlı yüksekti (%80.8 vs %15.4, p= 0.000). Yaş, parite, sigara, hipertansiyon, diyabet, LNG-RİA'nın dahil edildiği tek ve çok değişkenli analizlerde LNG-RİA uygulaması endometriyal polip nüksü üzerine etkili tek faktör olarak tespit edildi. Sonuç: LNG-RİA premenopozal dönemdeki kadınlarda endometriyal poliplerin nüks sıklığını azaltabilir. Çocuk istemi olmayan ve özellikle endometriyal polip risk faktörleri taşıyan premenapozal kadınlara polip nüksünün önlenmesinde LNG-RİA seçeneği sunulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to evaluate the levonorgestrel-releasing intrauterine system in preventing polyp recurrence in premenopausal women with abnormal uterine bleeding and endometrial polyps detected in uterine sampling. Materials and Methods: This case-control study included women who presented with abnormal uterine bleeding during perimenopausal period and were histopathologically diagnosed with endometrial polyps. Women with persistent abnormal uterine bleeding after uterine curettage underwent LNG-IUD (n= 29). Women without uterine bleeding were included in the control group (n= 26). All women underwent diagnostic hysteroscopy three months later. Results: The groups were similar and homogeneous in terms of sociodemographic, gynecologic and general health-related findings. The frequency of endometrial polyps at control diagnostic hysteroscopy was significantly higher in the control group than in the LNG-IUD group (80.8% vs 15.4%, p= 0.000). In univariate and multivariate analyses including age, parity, smoking, hypertension, diabetes mellitus, and LNG-RİA, LNG-RİA was the only factor affecting endometrial polyp recurrence. Conclusion: LNG-IUD may reduce the frequency of recurrence of endometrial polyps in premenopausal women. Premenopausal women who do not want to have children and especially those with risk factors for endometrial polyps may be offered the option of LNG-RIA for the prevention of polyp recurrence.