A-PRF (geliştirilmiş plateletten zengin fibrin), fotobiyomodülasyon, pentoksifilin ve alveogyl uygulamalarının alveolit görülen hastalardaki ağrı ve yara iyileşmesinin değerlendirilmesi
The evaluation of pain and wound healing in patients with alveolitis treated with A-PRF (advanced platelet-Rich fibrin), photobiomodulation, pentoxifylline, and alveogyl applications.
- Tez No: 834355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET NESLİHAN EROĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolit, A-PRF, Fotobiyomodülasyon, Alveogyl, Pentoksifilin, Alveolitis, A-PRF, Photobiomodulation, Alveogyl, Pentoxifylline
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışma alveolit görülen hastalarda; alveogyl, fotobiyomodülasyon, A-PRF ve pentoksilin tedavileri sonrası ağrı kesici etkinlik ve yumuşak doku iyileşmesini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kliniğimize başvuran, 18-65 yaş arası sistemik hastalığı olmayan, diş çekimini takiben ağrı şikayeti ile başvuran 80 adet hasta üzerinde yapılmıştır. Hastalar Alveogyl (n=20), A-PRF (n=20), Fotobiyomodülasyon (n=20) ve Pentoksifilin (n=20) olacak şekilde 4 gruba ayrılmıştır. Alveolit teşhisi konulan hastalarda alveogyl grubuna serum fizyolojik ile irrigasyon yapılıp alveogyl konuldu. A-PRF grubuna serum fizyolojikle irrigasyonu takiben hastadan alınan 10 ml kanın cam kaplı antikoagülansız plastik tüpte 1500 rpm de 14 dk santrifüj edilmesiyle elde edilen Geliştirilmiş Plateletten Zengin Fibrin (A-PRF) çekim soketine yerleştirildi. Fotobiyomodülasyon grubuna ise serum fizyolojik ile irrigasyonu takiben 810 nm dalga boyundaki diot lazerle cm² ye 20-25 J/cm2 ve 1.0 W olacak şekilde derin doku ucuyla spot size 300 nm çap ayarlanarak (non-contact ve continuous mode, 20 saniye) intraoral olarak okluzal ve bukkal bölgelerde (post operatif 0., 2., 4. ve 7. Günlerde) fotobiyomodülasyon yapıldı. Pentoksifilin grubuna serum fizyolojik ile irrigasyonu takiben Pentoksifilin 400 mg tablet reçete edilecek ve 2×1, 1 hafta kullandırıldı. Operasyon sonrası hastaların 0. 2. 4. Ve 7. Günlerdeki ağrıları Visual Analog Scala ile hastaya sorularak 0-10 arası (0: ağrı yok, 10: dayanılmaz ağrı) puanlandı. 0. gün, postoperatif 1. ve 2. hafta sonunda Landry Healing Index değerlendirildi. Operasyon sonrası hastaların 0. 2. 4. Ve 7. günlerde granülasyon dokusu ölçümü yapıldı. Granülasyon dokusu ölçümü alveolar soketin duvarlarındaki dokuların ölçümü ile yapıldı. Verilerin toplanmasını takiben bulgular istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında ağrı açısından benzer sonuçlar bulunmuştur. Yumuşak doku iyileşmesi açısından alveogyl ve fotobiyomodülasyon diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı (p=0.001) olarak üstünlük göstermiştir. Sonuç: Alveolit olgularında yumuşak doku iyileşmesini desteklemek ve ağrı kontrolü için alveogyl ve fotobiyomodülasyon uygulanması pentoksifilin ve A-PRF'ye göre klinik bulgular açısından daha iyi sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to compare the analgesic efficacy and soft tissue healing following treatments with alvogyl, photobiomodulation, A-PRF, and pentoxifylline in patients with alveolitis. Method: The study was conducted on 80 patients who presented to our clinic with complaints of post-tooth extraction pain, aged between 18 and 65 years, and without any systemic diseases. The patients were divided into four groups as follows: Alveogyl (n=20), A-PRF (n=20), Photobiomodulation (n=20), and Pentoxifylline (n=20). In patients diagnosed with alveolitis, the control group was subjected to irrigation with saline solution followed by the application of alveogyl. For the A-PRF group, after irrigation with saline solution, Advanced Platelet-Rich Fibrin (A-PRF) obtained by centrifuging 10 ml of blood from the patient in a plastic tube without anticoagulant at 1500 rpm for 14 minutes was placed into the extraction socket. For the photobiomodulation group, following irrigation with saline solution, intraoral photobiomodulation was performed using a 810 nm wavelength diode laser (Picasso Dental Diode Laser, company AMD lasers, USA) with a deep tissue tip at 20-25 J/cm² and 1.0 W per cm², set with a spot size of 300 nm diameter (non-contact and continuous mode, 20 seconds) on occlusal and buccal areas (on postoperative days 0, 2, 4, and 7). For the Pentoxifylline group, following irrigation with saline solution, Trental retard 400 mg tablets were prescribed and administered 2 times a day for 1 week. Postoperatively, patients' pain levels were assessed by asking the patients using the Visual Analog Scale on days 0, 2, 4, and 7, and scored on a scale of 0-10 (0: no pain, 10: unbearable pain). On day 0, postoperative 1st and 2nd weeks, the Landry Healing Index was evaluated. Granulation tissue measurements were taken from patients on days 0, 2, 4, and 7 postoperatively. Granulation tissue measurement was performed by measuring the tissues on the walls of the alveolar socket. Following the data collection, the findings were statistically evaluated. Results: Similar results were found among the groups in terms of pain. In terms of soft tissue healing, alveogyl and photobiomodulation showed statistically significant superiority (p=0.001) compared to the other groups. Conclusion: The application of alveogyl and photobiomodulation for promoting soft tissue healing and pain control in cases of alveolitis yields better clinical results compared to pentoxifylline and A-PRF, in terms of clinical findings.