Çifte vatandaşların evlenme ve boşanmalarının hukuki sonuçları
Marriage and divorce of dual citizens legal consequences
- Tez No: 834386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Evlenme Yoluyla Vatandaşlık Kazanma, Çifte Vatandaşlık, Evlenme, Boşanma, Citizenship, Acquisition of Citizenship through Marriage, Dual Citizenship, Marriage, Divorce
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bir gerçek kişinin birden fazla devlet ile hukuki ve siyasi bağ kurması olarak tanımlanan çifte/çok vatandaşlık Türk hukukunda kabul edilmiştir. Çifte vatandaşlığa sahip kişilerin sayısı her geçen artmakta ve bu kişilerin hukukî statüsü önem kazanmaktadır. Evlenme ve boşanma, çifte vatandaşlığa sahip kişilerin en sık hukuki problem yaşadıkları konuların başında yer almaktadır. Bu nedenle, bu tezde çifte vatandaşlığa sahip kişilerin evlenme ve boşanma konusunda yaşayacağı problemler Vatandaşlık Hukuku, Yabancılar Hukuku, Kanunlar İhtilafı ve Milletlerarası Usul Hukuku bakımından değerlendirmeye tâbi tutulacaktır. İki bölümden oluşan tezin Birinci Bölümünde, çalışmamızla ilgili temel kavramlar ve müesseseler incelenecektir. Bu noktada, Birinci Bölümde, Türk hukukunda vatandaşlık kazanma genel olarak incelenecek ardından evlenme ve boşanma kavramları ile evlenme ve boşanmanın hukuki sonuçlarına ana hatları ile yer verilecektir. Tezin İkinci Bölümünde, öncelikle Türk hukukunda evlenme yoluyla vatandaşlık kazanılması meselesi üzerinde durulacaktır. Bu noktada, evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin düzenlemelerin tarihsel süreci, evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılabilme koşulları ve usulü incelenecektir. Daha sonra ise Türk vatandaşı ile evlenen ve çifte vatandaşlığa sahip olan kişi açısından evliliğin hukuki sonuçları ve çifte vatandaşlık sahibi kişinin boşanma davası ve boşanmanın hukuki sonuçları incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Dual/multiple citizenship, which is defined as the legal and political affiliation of a natural person with more than one state, is recognized under Turkish law. The number of persons with dual citizenship is increasing every day and the legal status of these persons is gaining importance. Marriage and divorce are among the most common legal problems faced by persons with dual citizenship. For this reason, in this thesis, the problems that persons with dual citizenship will experience in marriage and divorce will be evaluated in terms of Citizenship Law, Foreigners Law, Conflict of Laws and International Procedural Law. In the first part of the thesis, which consists of two chapters, the basic concepts and institutions related to our study will be examined. At this point, in Chapter One, the acquisition of citizenship in Turkish law will be examined in general and then the concepts of marriage and divorce and the legal consequences of marriage and divorce will be outlined. In the Second Chapter of the thesis, the issue of acquisition of citizenship through marriage in Turkish law will be emphasized. At this point, the historical process of the regulations regarding the acquisition of Turkish citizenship through marriage, the conditions and procedure for the acquisition of Turkish citizenship through marriage will be analyzed. Then, the legal consequences of the marriage for the person who marries a Turkish citizen and has dual citizenship and the divorce of the person with dual citizenship will be examined.