Kedi ve köpeklerde farklı kalp problemlerine bağlı kalp büyümesinin tespitinde vertebral kalp skorunun ve eko endekslerinin tanısal doğruluğunun araştırılması
Investigation of the diagnostic accuracy of vertebral heart score and echo indices in detecting heart enlargement due to different heart problems in cats and dogs
- Tez No: 834391
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARICAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, Kardiomegali, Nt-proBNP, Radyografi, Echocardiography, Cardiomegaly, Nt-proBNP, Radiography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Radyografik muayene artık köpeklerde ve kedilerde kalp hastalığının değerlendirilmesinde en sık kullanılan tamamlayıcı görüntüleme yöntemlerinden biridir. kardiyovasküler yapılar; Kalp yetmezliğinin derecesini yansıtan boyut, konum ve şekil hakkında doğrudan bilgi sağlar. Vertebral Kalp Ölçeği (skalası)(VKS), toraks röntgenlerinde kalp siluetinin boyutunun objektif bir değerlendirmesidir. Bu yöntemle, kalbin uzunlamasına ve kısa ekseni yan thorax röntgeni üzerinde ölçülür ve ardından torasik bir omurla karşılaştırılır. Sunalan çalışmada radyografik görüntüleme işlemiyle vertebral kalp skalası (VKS) elde edildi. Bu ölçüme ek olarak vertebral sol artrium skoru (VLAS) ve torasik derinlik ölçümü (TDÖ) yapıldı. Buna ek olarak köpeklerde ekokardiyografik ölçümler gerçekleştirildi. Ek olarak kedi ve köpeklerde kan alınarak beyin enzimi olan NT-proBNP değeri ölçüldü. Tüm ölçümler gerçekleştirildikten sonra vertebral kalp skoru ile karşılaştırılarak VKS'nin hassasiyeti belirlenmeye çalışıldı. Bu çalışmada S.Ü. Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine kalp problemi şüphesiyle getirilen farklı ırk, yaş, ve cinsiyetteki 20 kedi ve sağlıklı 10 kedi (kontrol) ile birlikte kalp problemi şüphesiyle getirilen farklı ırk, yaş, ve cinsiyetteki 20 köpek ve sağlıklı 10 köpek (kontrol) çalışma materyali olarak kullanıldı. İlk olarak olguların anemnez bilgisi alındı ve genel muayenesi yapıldı. Ardından radyografik muayene yapılarak vertebral kalp skoru (VKS), vertebral sol atrium skoru (VLAS) ve torasik derinlik ölçümü yapıldı. Ardından köpeklerde ekokardiyografik muayeneye geçildi. Burada sağ parasternal uzun esken (RPLAX) ve sağ parasternal kısa eksen (RPSAX) pencerelerinde bakılarak kalp üzerinde ölçümler yapılıp son olarak da venöz kan örneği alındı ve bu olguların hepsine Nt- proBNP değeri ölçüldü. Köpeklerde yapılan vertebaral kalp skoru hesaplamalarında 5 vakada vertebral kalp skorunun normal referans aralığının üzerinde olduğu tespit edildi. Yapılan vertebral sol atrium skoru ölçümlerinde 6 vakada vertebral sol atrium skorunun normal referans aralığının üzerinde olduğu tespit edildi. Yapılan torasik değerlendirme ölümlerinde kontrol grubu ve olgu grubundadaki tüm köpeklerde normal referasn değeri arasında olduğu tespit edildi. Kedilerde yapılan vertebral kalp skoru ölçümleri sonucunda 14 olguda vertebral kalp skoru referans aralığının üzerinde tespit edildi. Yapılan vertebral sol atrium skoru ölçümlerinde 7 vaka vertebral sol atrium skoru referans aralığı üzerinde tespit edildi. Yapılan torasik derinklik ölçümlerinde kontrol grubunda 5 olguda normal referans aralığı üzerinde tespit edildi. Ekokardiyografik muayene sonucunda 5 olguda mitral regürgitasyona, 2 olguda mitral kapaklarda nodüler yapıya, 4 olguda triküspit kapaklarda regürgitasyona 6 olguda triküspit kapaklarda regürgitasyona, 1 olguda kardiyomiyopatiye, 1 olguda miyokard hipertrofisine 1 olguda sol atriumda dilatasyona, 3 olguda mitral kapakta dejenerasyona rastlandı. Sonuç olarak VKS ile diğer ölçümler arasında ki ilişki istatiksel olarak incelendiğinde tüm ölçümler ile VKS arasında p>0,01 olarak hesaplanarak VKS ile diğer ölçümler arasında anlamlı bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Radiographic examination is now one of the most commonly used complementary imaging modalities in the evaluation of heart disease in dogs and cats. cardiovascular structures; It provides direct information about size, location and shape reflecting the degree of heart failure. The Vertebral Heart Scale (VCS) is an objective assessment of the size of the heart silhouette on chest x-rays. With this method, the longitudinal and short axis of the heart are measured on a lateral thorax x-ray and then compared to a thoracic vertebra. In the presented study, vertebral heart scale (VCS) was obtained by radiographic imaging. In addition to this measurement, vertebral left artrium score (VLAS) and thoracic depth measurement (TDS) were performed. In addition, echocardiographic measurements were performed in dogs. In addition, blood samples were taken from cats and dogs and the brain enzyme NT-proBNP level was measured. After all measurements were performed, the sensitivity of VKS was tried to be determined by comparing it with the vertebral heart score. In this study, S.Ü. 20 cats of different breeds, ages, and genders and 10 healthy cats (control) brought to the Veterinary Faculty Animal Hospital with suspicion of heart problems, and 20 dogs of different breeds, ages, and genders and 10 healthy dogs (control) brought with suspicions of heart problems were used as study materials. . First, the anamnesis information of the cases was taken and a general examination was performed. Then, radiographic examination was performed and vertebral heart score (VKS), vertebral left atrium score (VLAS) and thoracic depth were measured. Then, echocardiographic examination was carried out in dogs. Here, measurements were made on the heart by looking at the right parasternal long axis (RPLAX) and right parasternal short axis (RPSAX) windows, and finally, a venous blood sample was taken and the Nt-proBNP value was measured in all of these cases. In the vertebral heart score calculations made in dogs, it was determined that the vertebral heart score was above the normal reference range in 5 cases. In the vertebral left atrium score measurements, it was determined that the vertebral left atrium score was above the normal reference range in 6 cases. In the thoracic evaluation measurements, it was determined that all dogs in the control group and the case group were between the normal reference value. As a result of vertebral heart score measurements in cats, the vertebral heart score was found to be above the reference range in 14 cases. In the vertebral left atrium score measurements, 7 cases were detected to be above the vertebral left atrium score reference range. Thoracic depth measurements were found to be above the normal reference range in 5 cases in the control group. As a result of echocardiographic examination, mitral regurgitation was found in 5 cases, nodular structure in the mitral valves in 2 cases, tricuspid valve regurgitation in 4 cases, tricuspid valve regurgitation in 6 cases, cardiomyopathy in 1 case, myocardial hypertrophy in 1 case, left atrium dilatation in 1 case, and mitral valve degeneration in 3 cases. As a result, when the relationship between VKS and other measurements is examined statistically, p>0.01 is calculated between all measurements and VKS, and there is no significant relationship between VKS and other measurements.