Evaluation of drug-drug interaction checkers along clinically relevant adverse drug events in oncology and hematology pediatric patients
Türkiye'de pediatrik onkoloji hastalarinda klinik olarak önemli advers ilaç etkileşimlerine göre ilaç etkileşimi veritabaninin değerlendirmesi
- Tez No: 834392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİKARİM ABDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İlaç etkileşimi kontrol aracı, İstenmeyen etki, İİE, Çevrimiçi yazılım, Onkoloji, Drug interaction checker, Adverse effect, DDIs, Online software, Oncology
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Arka Plan ve Amaç: Pediatrik hastalar ilaç-ilac etkileşimlerine (İİE) karşı hassastır, pediatrik hastalarla ilgili çalışmalar genellikle sınırlıdır, özellikle Hemato-Onkoloji hastaları için. Bu çalışmanın amacı, İİE kontrol araçlarının performansını, en sık karşılaşılan İİE'leri ve yaygınlığını değerlendirmektir. Materyal ve Yöntemler: Retrospektif bir gözlemsel çalışma 2019-2023 yılları arasında Yeditepe Hastanesi Onkoloji Merkezi'nde gerçekleştirildi. İki farklı araç olan Drugs.com ve Lexicomp kullanıldı ve bu araçlar arasındaki uyum, Kappa değeri kullanılarak değerlendirildi. Bu araçların doğruluğunu değerlendirmek için programların hassasiyetini, özgüllüğünü, Pozitif Tahmin Değeri'ni (PTD) ve Negatif Tahmin Değeri'ni (NTD) belirledik. İstatistiksel anlamlılık, p < 0.05 olarak tanımlandı. Yazılı onam alındı ve çalışma tasarımı bir etik kurul tarafından onaylandı. Hastaların son durumu ve hastanede kalma süresi (HKS) ile ilişkilendirilen değişkenleri belirlemek için lojistik regresyon yapıldı. ChatGPT'nin tutarlılığı, Intraclass Correlation Coefficient kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel analiz SPSS sürüm 25 kullanılarak gerçekleştirildi. Sonuçlar: Toplamda 155 hasta başlangıçta tarandı, bunlardan 80'i dahil edilme kriterlerini karşıladı. Drugs.com ve Lexicomp sırasıyla 752 ve 473 benzersiz ilaç-ilac etkileşimi (İİE) tespit etti, bu da ortalama İİE yaygınlığını %78 olarak sonuçlandırdı. Spearman, Lexicomp için 0.79 ve Drugs.com için 0.85 idi. Mann-Whitney, hayatta kalan ve vefat eden hastalar arasındaki İİE maruziyetinde anlamlı bir fark gösterdi. Lexicomp ve Drugs.com'un performansı, hassasiyet değerlerini 0.5 - 0.77, özgüllük değerlerini 0.5 - 0.36, Pozitif Tahmin Değeri (PPV) değerlerini 0.31 - 0.36 ve Negatif Tahmin Değeri (NPV) değerlerini 0.31 - 0.77 olarak gösterdi. Her iki araç için doğruluk değeri 0.5, Kappa değeri ise 0.575 idi. ChatGPT'nin tutarlılığı için ICC, Cronbach Alfa'sı 0.630 olan zayıf bir sonuç gösterdi. Çözüm: Çalışma, hematolojik onkoloji hastalıkları olan pediatrik hastaların ilaç-ilac etkileşimlerine (İİE) yüksek risk altında olduğunu gösterdi. Bu çalışmada kullanılan araçların doğruluğu orta seviyede bulundu ve bu araçlar arasında zayıf bir uyumsuzluk bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Pediatric patients are vulnerable to drug-drug interactions (DDIs), studies on Pediatric patient are generally limited particularly in Hemato-Oncology patients, the aim of this study is to evaluate the performance of DDIs checkers, along with most frequent DDIs and its prevalence. Materials and Methods: A retrospective observational study was conducted at the Yeditepe Hospital's Oncology Center from 2019 to 2023. Two different tools, Drugs.com and Lexicomp were utilized, and the agreement between these tools was assessed using the Kappa value. Tools' sensitivity, specificity, Positive Predictive Value (PPV), and Negative Predictive Value (NPV) was determined to evaluate the accuracy of these tools compared to Stockley's interaction book. The Spearman correlation test to compare the length of hospitalization with exposure to DDIs. Statistical significance was defined as a p-value of < 0.05. Logistic regression was performed to identify variables associated with the patients' final status and length of hospitalization (LOS). The consistency of ChatGPT was assessed using the Intraclass Correlation Coefficient (ICC). the study design was approved by an ethics committee. Statistical analysis was carried out using SPSS 25. Results: A total of 155 patients were initially screened, with 80 met the inclusion criteria. Drugs.com and Lexicomp identified 752 and 473 unique drug-drug interactions (DDIs), respectively, resulting in an average DDI prevalence of 78%. Spearman was 0.79 and 0.85 for Lexicomp and Drugs.com, respectively. The Mann-Whitney showed a significant difference in DDI exposure between surviving and deceased patients. The performance of Lexicomp and Drugs.com revealed sensitivity values 0.5 - 0.77, specificity values 0.5 - 0.36, PPV values 0.31 - 0.36, and NPV values 0.31 - 0.77. The accuracy for both tools was 0.5, and Kappa value was 0.575. ICC for ChatGPT's consistency, showed a poor result with a Cronbach's Alpha of 0.630. Conclusion: The study revealed that pediatric patients with hematologic oncology diseases are at a high risk of drug-drug interactions (DDIs). The accuracy of the tools used in this study was found to be moderate, and there was poor agreement between these tools.