100 numaralı Şer'iyye Siciline göre Manastır kazası (H.1248/ M.1831-1833)
Manastır district according to Sharia Register no 100 (H.1248/ M.1831-1833)
  1. Tez No: 834575
  2. Yazar: CANAN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BAHA ÖZTUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Kadı, Mahkeme, Manastır, Court, Register, Judge, Bitola
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada H. 1248 (M.1831-1833) tarihine ait 100 numaralı Manastır Şe'iyye sicilindeki belgelerin özetleri ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. birinci bölümde Şer'iyye sicillerinin tanımı, muhtevası ve önemine değinilmiştir. Daha sonra 100 Numaralı Manastır Şer'iyye sicili defterinin tanıtımı, defterde yer alan belgeler ve tasnifi yapılmıştır. ikinci bölümde ilk olarak Manastır kazasının idari birimleri olan mahalleleri ve köyleri, mahkemenin görevli idari yöneticileri kadı, naib, muhzır ve kâtip hakkında bilgiler ve Manastır kazasında kullanılan eşyalara yer verilmiştir. üçüncü bölümde ise sicildeki belgelerin numarası, konusu, tarihi ve özetleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the summaries and evaluations of the documents in the Monastery Sharia Registry number 100 belonging to the of H. 1248 (M. 1831-1833) were made. The study consists of three parts. In the first chapter, the definition, content and importance of Şer'iyye registers are mentioned. Then the introduction of the Monastery Şer'iyye Register No. 100, the documents in the book and its classification took place. In the second part, firstly, the districts and villages, which are the administrative units of the Manastır district, information about the administrative administrators of the court, the kadı, the naib, the muhzır and the clerk, and the items used in the Manastır disctrict are given. In the third part, the number, subject, date and summaries of the documents in the registry are included.