3 boyutlu yazıcı ile afo üretilmesi
Production of afo with 3D printer
  1. Tez No: 834576
  2. Yazar: KÜBRA KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ERÇALIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ İMRAN GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: AFO, İstirahat AFO, 3D Baskı, 3D Yazıcı Teknolojisi, AFO, Resting AFO, 3D Printing, 3D Printing Technology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ayak-ayak bileği ortezi (AFO), genel olarak deformiteyi önleme, eklemin mekaniğini desteklemek, eklemin doğru dizilimini sürdürmek, eklem hareket açıklığının iyileşmesini sağlamak, ayak ve ayak bileğinin hareketlerini kolaylaştırmak amacıyla reçete edilmektedir. AFO'ların hastaların endikasyonlarına, tasarımsal özelliklerine ve üretilirken kullanılan malzemeye göre fonksiyonları değişmektedir. İstirahat AFO ise yatış halindeyken hastanın ayak ve ayak bileğinin istirahat pozisyonunda tutulmasını sağlamaktadır. İstirahat AFO ayak bileğini 90 derecede tutan, ayak ve tibiayı saran gastrocnemiusa kadar uzanan ortezdir. Ayağın plantar fleksyiona gitmesini engellemektedir. Ortezin altındaki T bandı ayağın sağa/sola gitmesini engeller. 3 boyutlu yazıcılar filament adı verilen plastik, metal vb. malzemeleri yüksek sıcaklıklarda eriterek baskı sırasında katmanları üst üste getirilerek 3 boyutlu nesne oluşturabilmektedir. Katmanlı üretim tüketimi azaltarak üretimi arttırmaktadır. Ayrıca bu teknoloji kişiye özel üretim imkanı sunmaktadır. 3D baskı teknolojisi biyomedikal cihazların tasarımını ve üretimini önemli ölçüde etkilemektedir. Üç boyutlu yazıcı ile istirahat AFO üretilmesi planlanan çalışmamızda, kişiye özgü olarak tasarlanan medikal cihazımızda 3D teknolojisinin avantajlarından faydalanmak amaçlandı. Polilaktik asit (PLA) kullanılarak 32 saatte prototip ortezimizi ürettik. FDM teknolojisiyle yazdırdığımız istirahat AFO literatürde ilk 3D yazıcı ile üretilmiş istirahat AFO özelliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ankle-ankle orthosis (AFO) is generally prescribed to prevent deformity, to support the mechanics of the joint, to maintain the correct alignment of the joint, to improve the range of motion of the joint, and to facilitate the movements of the foot and ankle. The functions of AFOs vary according to the indications of the patients, their design features and the material used while producing them. Resting AFO, on the other hand, ensures that the foot and ankle of the patient are kept in the resting position while lying down. The resting AFO is an orthosis that holds the ankle at 90 degrees and extends to the gastrocnemius, covering the foot and tibia. It prevents the foot from going into plantar flexion. The T-band under the orthosis prevents the foot from moving to the right/left. 3D printers use plastic, metal, etc. called filaments. By melting the materials at high temperatures, it can create a 3D object by overlapping the layers during printing. Additive manufacturing increases production by reducing consumption. In addition, this technology offers the possibility of personalized production. 3D printing technology has a significant impact on the design and production of biomedical devices. In our study, which is planned to produce a resting AFO with a threedimensional printer, it was aimed to benefit from the advantages of 3D technology in our specially designed medical device. We produced our prototype orthosis in 32 hours using polylactic acid (PLA). The resting AFO we printed with FDM technology is the first resting AFO produced with a 3D printer in the literature.