Hazînetü'l-Beyân ve Sefînetü'l-ʿİrfân fî Mühimmâti'l-İnsân ve Mekâsıdü'l-Cenân (İnceleme-Edisyonkritikli Metin)
Hazinetü'l-Beyan ve Sefinetü'l-ʿİrfan fî Mühimmati'l-İnsan ve Mekasıdü'l-Cenan (Analysis-Edition-critical Text)
- Tez No: 834624
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE KONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Leyszâde Yahyâ Çelebi, Hazînetü'l-Beyân, Mesnevî, 16. yüzyıl, Klasik Türk Edebiyatı, Leyszâde Yahyâ Çelebi, Hazînetü'l-Beyân, Mesnevî, 16th Century, Classical Turkish Literature
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 653
Özet
Bu tezde, Leyszâde (Emin Kösesi) Yahyâ Efendi'nin şimdilik tespit edilmiş tek eseri olan Hazînetü'l-Beyân ve Sefînetü'l-İrfân fî Mühimmâti'l-İnsân ve Mekâsıdü'l-Cenân mesnevîsinin edisyonkritikli neşri ve incelemesiyle literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, şairin hayatı, mahlası, eseri hakkında bilgilerin ardından, eserin mektup literatürünün bir ürünü olması münasebetiyle Türk edebiyatında manzum ve mensur mektup örnekleri ve şairin bu eseri neden kaleme aldığına dair hususlar ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde eserin muhteva, şekil ve imlâ hususiyetlerine değinilmiştir. Mesnevî, manzum münşeâtlar sınıfına dâhil olduğundan Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında inşâ sanatı, münşeât ve münşeât mecmuaları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Burada ayrıca metinde yer alan tamamı manzum mektupların nesre aktarımına ve özetlerine ulaşılabilir. Bunlardan sonra metinde yer alan diğer nazım şekilleri ve vezni gibi metnin üslûbunu oluşturan hususlar hakkında bölümlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde nüshaların tavsifi ve metin tesisinde izlenen yolun anlatılmasının ardından mesnevînin edisyonkritikli metni yer alır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to introduce the“mesnevi”named Hazînetü'l-Beyân ve Sefînetü'l-İrfân fî Mühimmâti'l-İnsân ve Mekâsıdü'l-Cenân, which is the Leyszâde (Emin Kösesi) Yahyâ Efendi's only work that has been identified so far, to the literature through its edition-critical publication and analysis. In the first part of the study, after information about the poet's life,“mahlas”and work, since the work is a product of the letter literature, examples of letters in poetic and prose in Turkish literature and the matters related to why the poet wrote this work are discussed. In the second part of the thesis, the content, form and spelling characteristics of the work are mentioned. Since the“mesnevi”is included in the class of poetic“münşeat”, information about the art of prose in Arabic, Persian and Turkish literature,“münşeat”and“mecmua”s of“münşeat”is included. Here translations to prose and summaries of the letters can also be found. After these, sections concerning the issues that form the style of the text, such as other verse forms and“vezin”in the text are included. In the third part, after the explaining of the description of copies and the path followed in the establishment of the text, the edition-critical text of the mesnevi is included.