Baca gazı desülfürizasyonu için aktif sorbent geliştirilmesi
Investigation of active sorbent for flue gas desulfurization
  1. Tez No: 83480
  2. Yazar: BEYTÜL GÖRKEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Desülfürizasyon, Uçucu kül-kalsine kireç karışımı, aktif sorbent, kalsinasyon, Sülfatlama dönüşümü
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BACA GAZI DESÜLFÜRİZASYONU İÇİN AKTİF SORBENT GELİŞTİRİLMESİ Beytül GÖRKEM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin OĞUZ Jüri: Prof. Dr. Erdoğan ALPER Prof. Dr. Hüseyin OĞUZ Doç. Dr. Murat EROL Bu çalışmada; baca gazı simulasyonu ile yaratılmış sentetik gaz karışımındaki S02'nin; uçucu kül, desülfürizasyon jipsi ve kalsine kireçtaşı ( Mengen / Bolu ) karışımından oluşan aktif bir sorbent ile kuru giderilmesi, laboratuvar ölçekli paslanmaz çelikten akışkan yatak reaktörde (46x500 mm2) araştırılmıştır. Sülfatlama tepkimesi S02'nin 1000 - 5000 ppm aralığında ve 300< T, °C< 500 sıcaklık aralığında yürütülmüştür. Elde edilen deneysel sülfatla ma dönüşüm değerleri literatür ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar aktif sorbent ile konvansiyonel kalsiyum içeren sorbente göre daha yüksek dönüşüm elde edildiğini göstermektedir. 1999, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF ACTIVE SORBENT FOR FLUE GAS DESULFURIZATION Beytül GÖRKEM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Hüseyin O?UZ Jury: Prof. Dr. Erdoğan ALPER Prof. Dr. Hüseyin O?UZ Assoc. Prof. Dr. Murat EROL In this work, dry desulfurization of simulated flue gas was investigated in a batchwise operated laboratory- scale stainless steel fluidized- bed reactor ( 46 x 500 mm2 ) by using an active sorbent composed of a mixture of fly ash, FGD-gypsum and calcium - containing local Turkish limestone (Mengen / Bolu ) which was calcined at 900° C with 5 % H20 vapor. The sulfation reaction was carried out in a range of S02 feedstock concentration ( 1000 < C ( ppm, SO2 ) < 5000 ) and at a temperature range of 300< T, °C< 500. The experimental sulfation conversion data of active sorbent were compared with those of literature. Results obtained with the sorbent of this study indicated an increased sulfation conversion according to the conventional calcium - containing sorbent. 1999, 56 pages KEY WORDS : Desulfurization, Fly ash-calcined limestone mixture, Active sorbent, Calcination, Sulfation conversion