Kiraz (İzmir)-Alaşehir(Manisa) arası Menderes masifi temel kayaçlarının jeolojisi
Geology of the basement rocks of Menderes massif in the area around Kiraz(İzmir)-and Alaşehir(Manisa)
  1. Tez No: 83489
  2. Yazar: TALAT HAVZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÖNCÜOĞLU, PROF. DR. ERGUN GÖKTEN, DOÇ. DR. GÜROL SEYİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Menderes Masifi, Bozdağ metamorfitleri, Kiraz napı, iç dilimlenme, Menderes massif, Bozdağ metamorphites, Kiraz nappe, internal slicing
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİRAZ (İZMİR) - ALAŞEHİR (MANİSA) ARASI MENDERES MASİFİ TEMEL KAYAÇLARINES JEOLOJİSİ Talat HAVZOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Ergun Gökten 1999, 113 Sayfa Jüri: Prof.Dr.Cemal Göncüoğlu Prof.Dr.Ergun Gökten Doç.Dr.Gürol Seyitoğlu Bu araştırmada, Menderes Masifi çekirdek ve örtü serilerini birlikte kapsayan Kiraz Napı'nın, yatay tektonik dokanakla Bozdağ Metamorfitleri üzerinde yer aldığı ortaya konmuştur. Aüokton konumdaki Kiraz Napı alttan üste doğru migmatitik gnays, migmatit, gözlü gnays, ince taneli gnays, metagabro granatlı amfibolü kayaları ile (Çekirdek Serisi), granat disten-mika şist, kuvars-mika şist,- kuvarsit, iri granatlı stavrolit dişten şist, kalkşist ve mermerlerden yapılıdır (Örtü Serisi). Haritalama alanmda tabanı gözlenemeyen Bozdağ Metamorfitleri ise ince mermer, albit kuvars şist, kuvars mika şist bantları ve metagabro-granatlıamfibolit sil, stok ve merceklerini içeren granat mika şistlerden yapılı olup (Çekirdek ?) Bayındır-Bozdağ hattında (Bozdağ Bindirmesi) siyah renkli şist, fillit,mermer ardalanmasmdan oluşan birimleri tektonik dokanakla üstlemektedir. Genel olarak Menderes Masifi“Ana Metamorfizması”nm, Eosende, İzmir-Ankara Zonundan kaynaklandığı varsayılan ofiyolit naplarmm (Likya Napları) kuzeyden güneye doğru geçmesiyle orta basınç / yüksek sıcaklık koşullarında gerçekleştiği kabul edilmektedir. Metamorfitlerin kendi içinde dilimlenmesi sonucu Kiraz Napı'nın tabanında gözlenen milonitlerin metamorfizma sonrası sıkışma rejiminin (Geç Eosen-Erken Miyosen?) ürünleri olabileceği düşünülmektedir. Bölgede Erken Miyosen'den sonra başladığı kabul edilen genişleme rejimi sürecinde ise önceden yatay taşınmalarla Bozdağ Metamorfitleri üzerine yerleşmiş olan Kiraz Napı, aynı tektonik dokanağı kullanarak Masifin yükselimiyle birlikte ve graben açıklığını karşılayacak şekilde bu defa yatay kaymalarla (detachment fault) tekrar hareketlenmiş olmalıdır. Zira bu makaslama zonunda gelişmiş milonitler aynı zamanda gevrek deformasyon geçirmiş breşlere dönüşmüşlerdir. Aynı dönemin ürünleri olan post-metamorfik granit, latit-andezit, dasit, bazalt bileşimli mağmatikler ise genişleme rejimine eşlik eden sokulumlar olarak değerlendirilmektedir. Haritalama alanındaki KB-GD ve yaklaşık K-G doğrultum faylar ayrılma faymı keserek Kiraz Napmı dilimleyen daha genç faylardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis GEOLOGY OF THE BASEMENT ROCKS OF MENDERES MASSIF IN THE AREA AROUND KİRAZ (İZMİR) AND ALAŞEHİR (MANİSA) Talat HAVZO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Geological Engineering Supervisor: Prof.Dr.Ergun Gökten 1999, 113 Page Jury: Prof.Dr.Cemal Göncüoğlu Prof.Dr.Ergun Gökten AssocProf.Dr.Gtirol Seyitoğlu In this investigation it has been found out that the metamorphic rocks exposing around Kiraz show a complete sequence of Menderes massif core and cover, and display a nappe structure. Kiraz nappe takes place on the relatively autochtonous Bozdağ metamorphics. Kiraz nappe is composed of migmatitic gneiss, augen gneiss, fine grained gneiss, metagabbro, granat amphibolite (core series), granat- disten micaschist, quartz micaschist, quartzite, staurolite-kyaniteschist, calcschist and marbles (cover series) from bottom to the top. As for the relatively autochtonous Bozdağ metamorphics consist of the alternation of marble, albite- quartzschist, quartz-micaschists and include amphibolite sill and stocks in somelevels. Bozdağ metamorphics technically overlies to a lithological suite representing the uppermost levels of the Menderes massif metamorphic sequence (Bozdağ thrust). It is generally accepted that the main Menderes metamorphism has been caused by the overlying ophiolite nappes originated from the İzmir- Ankara zone while moving southward, in high temperature/medium pressure conditions. The mylonitic zones in the bottom of the Kiraz nappe may be the product of a compressional period happened just after the main Menderes metamorphism. This event also caused to the internal slicing of the massif. In the extensional period commenced in early Miocene as widely accepted, the tectonic contact of Kiraz nappe have been moved horizontally as a detachement fault. The mylonites in the bottom of the Kiraz nappe transformed into breccias by a brittle deformation during this event. The post-metamorphic granite, latite- andesite, dasite and basalts are accompanying intrusions of the extensional period. The NW-SE and N-S trending normal faults are the young structures cutting the Kiraz nappe