Bir kamu hastanesinde çalışmakta olan hemşirelerin meslek örgütleri hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the opinions of the nurses working in a public hospital on the professional organizations
- Tez No: 834890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KADER HARMANCI SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik, yönetim, örgütlenme, nursing, management, organization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında bir kamu eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan hemşirelerin meslek örgütleri hakkındaki görüşlerinin ortaya konulması ve bu görüşlerin bilimsel olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki bir kamu eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan 746 hemşire oluşturmaktadır. Çalışma toplam 291 kişiden sağlanan verilerle tamamlanmıştır. Çalışmada verilerin toplanması amacıyla Mesleki ve Kişisel Bilgi Formu ile Hemşirelerin Mesleki Örgütlere İlişkin Görüşleri Formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmaya katılan 291 hemşirenin 112'si erkek, 179'u kadındır. Katılımcıların %21,3'ü 22-25 yaş aralığında; %22,3'ü 29-32 yaş aralığında; %24,4'ü 33 yaş ve üzerindedir. Kurumdaki deneyim süresi 3 yıla kadar olan hemşireler toplam katılımcıların %32,6'sını oluşturmaktadır. Hemşirelerin“Çalıştığınız kurumda çalışmaktan memnun musunuz?”sorusuna (%52,2)“ne memnunum ne değilim”şeklinde yanıt verdikleri,“Aldığınız ücretten memnunun musunuz?”sorusuna ise çok büyük oranda (%87,3)“memnun değilim”şeklinde yanıt verdikleri belirlenmiştir. Yöneticiye güven skorunun 0-2 arasında (%39,5) puanlandığı bulunmuştur. Hemşirelerin yeni düzende mesleki örgütlenme eğiliminde olduğu ancak bunun sadece dernekleşme yoluyla yapılmasını tercih etmediği anlaşıldığından mevcut mesleki örgütler ile klinik hemşireleri ile ilişkilerinin iyileştirilmesi, halihazırdaki mevcut yönelimin doğru yönetsel hamle ve metotlarla mesleki bütünlük lehine çevrilmesi, hemşirelikte yönetim, liderlik ve diğer eğitimlerin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to reveal the views of nurses working in a public education and research hospital about their professional organizations and to examine these views scientifically. The population of the research consists of 746 nurses working in a public education and research hospital in the Ümraniye district of Istanbul. The study was completed with data from a total of 291 people. In order to collect data in the study, the Professional and Personal Information Form and the Nurses' Opinions on Professional Organizations Form were used as data collection tools. Of the 291 nurses participating in the study, 112 were male and 179 were female. 21.3% of the participants are between the ages of 22-25; 22.3% are between the ages of 29-32; 24.4% of them are 33 years or older. Nurses with up to 3 years of experience in the institution constitute 32.6% of the total participants.“Are you satisfied with working in your institution?”(52.2%) answered the question as“neither satisfied nor dissatisfied”,“Are you satisfied with the salary you get?”It was determined that the majority (87.3%) answered the question“I am not satisfied.”It was found that the trust in the administrator score was between 0-2 (39.5%). Since it is understood that nurses tend to organize professionally in the new order, but do not prefer this to be done only through association, it is necessary to improve their relations with existing professional organizations and clinical nurses, to turn the current orientation in favor of professional integrity with the right managerial moves and methods, and to increase management, leadership and other trainings in nursing.