Gestasyonel diyabetes mellitus tanısı almış olan gebelerde maternal serumda cartonectin düzeyinin araştırılması
Serum level of cartonectin in pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus
- Tez No: 834942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diabetes mellitus, Oral glukoz tolerans testi, Cartonectin, Vücut kitle indeksi, HbA1c, Gestational diabetes mellitus, Oral glucose tolerance test, Cartonectin, Body mass index, HbA1c
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmalar bir adipokin olan cartonectinin hepatik glukoneogenezi baskılayarak kan şekerini düşürücü etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca tip 2 diabetes mellitus (T2DM) hastalarında düşük serum cartonectin konsantrasyonları, cartonectinin diyabetes mellitus patofizyolojisinde rol oynadığını düşündürmektedir. Bu bağlamda gestasyonel diabetes mellitus (GDM) tanısı alan gebelerde serum cartonectin konsantrasyonlarını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, girişimsel olmayan kohort çalışması 176 gebe kadınla gerçekleştirildi. GDM grubunu, gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında 75 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılan ve GDM tanısı alan 88 gebe kadın oluşturdu. Kontrol grubunu ise yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) açısından GDM grubuyla eşleşen, OGTT sonucu 75 gr normal olan 88 sağlıklı gebe oluşturdu. Öncelikle GDM ve kontrol grupları serum cartonectin konsantrasyonları açısından karşılaştırıldı. Daha sonra iki grup VKİ 'ye göre normal kilolu ve fazla kilolu olmak üzere iki alt gruba ayrıldı ve 4 grup serum cartonectin konsantrasyonları açısından karşılaştırıldı. Son olarak GDM grubu sadece diyet alan grup ve insülin kullanan grup olmak üzere iki alt gruba ayrıldı ve serum cartonectin konsantrasyonları açısından kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Bulgular: GDM ve kontrol grupları kan alımında VKİ ve kan alımında gebelik yaşı açısından benzerdi (p = 0,599, p = 854). Ortalama serum cartonectin konsantrasyonları açısından GDM ve kontrol grupları benzerdi (6,28 ng/ml, 7,13 ng/ml, p = 0,165).Normal kilolu kontrol grubu, fazla kilolu kontrol grubu, normal kilolu GDM grubu ve fazla kilolu GDM grubu serum cartonectin konsantrasyonları açısından karşılaştırıldı. En düşük medyan cartonectin konsantrasyonu aşırı kilolu GDM grubunda tespit edildi, bunu aşırı kilolu kontrol grubu, normal kilolu GDM grubu ve normal kilolu kontrol grubu (5,8 ng/ml, 6,5 ng/ml, 6,9 ng/ml, 8,2 ng/ml) takip etti. sırasıyla p = 0,235).Kontrol grubu, diyetle düzenlenen GDM grubu ve insülin kullanan GDM grubu da serum cartonectin konsantrasyonları açısından benzerdi (sırasıyla 7,13 ng/ml, 5,97 ng/ml, 6,54 ng/ml, p = 0,247). Sonuç: GDM 'li gebelerde serum cartonectin konsantrasyonlarının istatistiksel olarak anlamlı olmasa da kontrol grubuna göre daha düşük olduğunu bulduk. Düşük serum cartonectin konsantrasyonunun T2DM ile ilişkili olduğu literatürde açıkça gösterilmiştir. Ancak GDM 'de de benzer bir ilişkinin olduğunu ortaya koymak için geniş serili çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Studies have shown that cartonectin, an adipokine, has a blood glucose-lowering effect by suppressing hepatic gluconeogenesis. Also, low serum cartonectin concentrations in individuals with type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) suggested that cartonectin is involved in the pathophysiology of DM. In this context, we aimed to investigate serum cartonectin concentrations in pregnant women diagnosed with Gestational Diabetes Mellitus (GDM). Materials and Methods: This prospective non-interventional cohort study was conducted with 176 pregnant women. The GDM group consisted of 88 pregnant women who had a 75 g oral glucose tolerance test (OGTT) between the 24th and 28th weeks of pregnancy and were diagnosed with GDM. The control group consisted of 88 healthy pregnant women who were matched with the GDM group in terms of age and body mass index (BMI) and had a normal 75 g OGTT result. First, GDM and control groups were compared in terms of serum cartonectin concentrations. Then, two groups were divided into two subgroups, normal weight and overweight, according to BMI, and the 4 groups were compared in terms of serum cartonectin concentrations. Finally, the GDM group was divided into two subgroups, the diet-only group, and the insulin-using group, and compared with the control group in terms of serum cartonectin concentrations. Results: GDM and control groups were similar in terms of BMI and gestational age at blood sampling (p = 0.599, p = 854). GDM and control groups were similar in terms of median serum cartonectin concentrations (6.28 ng/ml, 7.13 ng/ml, p = 0.165).Normal weight control group, overweight control group, normal weight GDM group, and overweight GDM group were compared in terms of serum cartonectin concentrations. The lowest median cartonectin concentration was detected in the overweight GDM group, followed by the overweight control group, normal weight GDM group, and normal weight control group (5.8 ng/ml, 6.5 ng/ml, 6.9 ng/ml, 8.2 ng/ml, respectively, p = 0.235).The control group, the diet-regulated GDM group, and the insulin-using GDM group were also similar in terms of serum cartonectin concentrations (7.13 ng/ml, 5.97 ng/ml, 6.54 ng/ml, respectively, p = 0.247). Conclusion: We found that serum cartonectin concentrations in pregnant women with GDM were lower than in the control group, although this was not statistically significant. It has been clearly shown in the literature that low serum cartonectin concentration is associated with T2DM. However, many studies with large series are needed to demonstrate that there is a similar relationship in GDM.