37- 40. gebelik haftalarında doğan, doğum ağırlığı 4000 gr ve üzeri olan bebeklerin kordon kanında troponin düzeyi araştırılması
Investigation of troponin levels in the umbilical cord blood of infants born at 37-40 weeks of gestation with a birth weight of 4000 grams and above
  1. Tez No: 834941
  2. Yazar: SİMGE MAVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GALİP ZEBİTAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Makrozomi, Troponin, Umblikal Kord Kanı, Yenidoğan, Macrosomia, Troponin, Umblical Cord Blood, Newborn
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, 37- 40. gebelik haftalarında doğan, doğum ağırlığı 4000 gr ve üzeri olan bebeklerin kordon kanında troponin düzeyi araştırılmasını amaçlamaktadır. Doğum ağırlığı yüksek olan bebeklerde, kardiyak stres ve hasarın belirlenmesi, perinatal dönemde oluşabilecek komplikasyonların erken tanınmasına ve müdahaleye imkan sağlayabilir. Bu çalışma, neonatal sağlık takibinde yeni bir biyobelirteç olarak troponin düzeyinin değerlendirilmesini hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, vaka-kontrol ve prospektif bir çalışma tasarımı ile yürütüldü. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 37-40. gebelik haftalarında doğan ve doğum ağırlığı 4000 gramın üzerinde olan 54 yenidoğan bebek (hasta grubu) ve aynı haftalarda 3000-3500 gr doğan 51 yenidoğan bebek (kontrol grubu) çalışmanın örneklem gruplarını oluşturdu. 75 gr OGTT ile doğrulanmış gestasyonel diyabet tanısı konan hastalar ayrı bir grup olarak hariç bırakıldı. Kordon kanı, kord klemplendikten hemen sonra alındı ve troponin değerleri gruplarda analiz edildi. Bu değerlerin, yenidoğanların doğum kilosu ve hastalıkları, laboratuvar değerleri (Hb, Hct, PLT ) ile ilişkileri araştırıldı. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 21.0 (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) ve MS-Excel 2007 programları kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Hasta grubunda troponin değerleri istatistiksel anlamlı yüksek bulundu. Troponin cut-off değeri 26.095 olarak hesaplandı. Makrozomik bebeklerde %57,4 sezaryen ile doğum olmuş ve bu oran kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulunmuştur. Troponin düzeyi ile neonatal komplikasyonlar (solunum sıkıntısı, sarılık, üfürüm, hipoglisemi, enfeksiyonlar) arasındaki bağlantı araştırıldı. Hasta grubunda troponin değerleri belirlenen cut-off değerinin üzerinde ve yüksek bulundu. İstatistiksel anlamlılık tespit edilmedi. 75 gr OGTT ile doğrulanmış gestasyonel diyabet tanısı konan hastalar ayrı bir grup olarak, hasta grubu ile karşılaştırıldığında troponin değerleri arasında istatistiksel fark saptanmadı. Sonuç: Bu tez çalışmasında diyabetik olmayan makrozomik bebeklerin troponin değerlerinin, kontrol grubuna göre anlamlı yüksek olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlarla troponinin non diyabetik makrozomik yenidoğanlarda kardiyak hasarın erken tespitinde potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliği konusunda bilgi sağlayabilir. Aynı zamanda hasta yenidoğanlarda hem hastalıkların sayısal olarak hem de troponin değerlerinin, kontrol grubuna göre yüksek olması bu hastalıkların erken tanısı açısından değerlendirilebilecek bir marker olduğu düşüncesindeyiz. Bu çalışma, klinik uygulamada doğum sonrası takip ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir ve yüksek doğum ağırlığına sahip bebeklerin neonatal sağlık sonuçlarının iyileştirilmesine yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This thesis study seeks to scrutinize the troponin concentration within the umbilical cord blood of infants born between 37-40 weeks of gestation and with a birth weight exceeding 4000 g. determination of cardiac stress and damage in babies with high birth weight may enable early recognition and intervention of complications that may occur in the perinatal period. The primary objective of this research is to appraise the troponin level as a novel biomarker in the surveillance of neonatal health. Method: The research was conducted with a case-control and prospective study design at the Istanbul Education and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology. The sample groups of the study were formed by 54 newborns (patient group) born between the 37th and 40th weeks of gestation with a birth weight of over 4000 grams, and 51 newborns (control group) born in the same weeks with a birth weight between 3000 and 3500 grams. Patients diagnosed with gestational diabetes confirmed by a 75g OGTT were excluded as a separate group. Cord blood was collected immediately after clamping, and troponin values were analyzed in the groups. The study investigated the relationships between these values and the birth weight and illnesses of newborns, as well as laboratory values (Hb, Hct, PLT). IBM SPSS Statistics 21.0 (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) and MS-Excel 2007 programs were used for statistical analyses and calculations. Statistical significance level was accepted as p < 0.05. Results: In the patient group, troponin values were found to be statistically significantly higher, with a calculated troponin cut-off value of 26.095. Among macrosomic infants, 57.4% were delivered by cesarean section, and this rate was found to be significantly higher compared to the control group. The connection between troponin levels and neonatal complications (respiratory distress, jaundice, murmurs, hypoglycemia, infections) was investigated. In the patient group, troponin values were found to be above the determined cut-off value but did not show statistical significance. When patients diagnosed with gestational diabetes confirmed by a 75g OGTT were considered as a separate group and compared with the patient group, no statistical difference was observed in troponin values. Conclusion: In this thesis study, it was determined that troponin values in non- diabetic macrosomic infants were significantly higher compared to the control group. The obtained results may provide information on the potential utility of troponin as a biomarker for early detection of cardiac damage in non-diabetic macrosomic newborns. Simultaneously, the numerical elevation of both diseases and troponin values in patient newborns compared to the control group suggests that these markers could be evaluated as indicators for the early diagnosis of these diseases. This study may contribute to the development of postnatal monitoring and treatment strategies in clinical practice and may contribute to the development of new approaches to improve neonatal health outcomes for infants with high birth weight.