Felsefe-edebiyat ilişkileri bağlamında Hans-Georg Gadamer'in edebiyat hermeneutiği
Hans-Georg Gadamer's literature hermeneutic in the context of philosophy-literature relations
- Tez No: 835181
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNCEL ÖNKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hermeneutik, Edebiyat felsefesi, Tarihsellik, Retorik, Söylem, Hermeneutics, Philosophy of literature, historicity, rhetoric, discourse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasının genel amacı felsefe-edebiyat ilişkileri bağlamında, edebiyatın bir felsefi araştırmanın nesnesi olarak ele alınmasıdır. Bu amaçla özelde Hans-Georg Gadamer'in hermeneutik (yorumsamacı) yaklaşımı seçilmiştir. Gadamer'in edebiyat hermeneutiği açısından“edebiyatın nesnesi nedir”sorusuna yanıt arayıp, nihayetinde edebiyatın felsefi olarak nasıl açımlandığını bu çalışmada incelenmektedir. Gadamer'e göre bir okuma, hiçbir zaman yorumsuz gerçekleşmemektedir. Dolayısıyla her okuma bir yorum barındırmaktadır. Bundan dolayı her metin, yazarın elinden çıktıktan sonra okurun karşısına geldiğinde bir anlam ufkunun nesnesi olarak belirmektedir. Bu noktada yazarın anlam dünyası ile okurun anlam dünyası kesişmektedir. Diğer bir deyişle okur ve yazar bir metin üzerinde karşılaşmaktadır. Bu karşılaşma, her bireyin, kendine göre biçim ve anlam kazanmasına, canlı, dinamik, yaşayan bir yorumun nesnesi olan edebiyat ile buluşmasına yol açmaktadır. Gadamer'in deyimi ile ufukların kaynaşması, sanata ve edebiyata daha zengin, daha geniş, daha boyutlu bir çeşitlilik kazandırmaktadır. Dolayısıyla, bu tezde felsefe-edebiyat ilişkisinde çeşitliliğin ve zenginliğin farkına vardırılmasını amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The general aim of this thesis is to consider literature as an object of philosophical research in the context of philosophy-literature relations. For this purpose, Hans-Georg Gadamer's hermeneutic (interpretive) approach was chosen in particular. In this study, Gadamer seeks an answer to the question of“what the object of literature is ”in terms of literary hermeneutics, and ultimately examines how literature is explained philosophically. According to Gadamer, a reading activity never takes place without any interpretations. Therefore, every reading contains a comment. Therefore, every text appears as the object of a horizon of meaning when it comes before the reader after leaving the hand of the author. At this point, the semantic world of the author and the semantic world of the reader intersect. In other words, the reader and the writer meet on a text. This encounter causes each individual to gain form and meaning in their own way and to meet with literature, which is the object of a lively, dynamic and living interpretation. In Gadamer's words, the fusion of horizons brings a richer, wider and more dimensional diversity to art and literature. Therefore, this thesis aims to raise awareness of the diversity and richness in the philosophy-literature relationship.