Türk Dili ve Edebiyatı dersine yönelik hazırbulunuşluk bakımından Türkçe dersi öğretim programı ve ders kitaplarında edebiyatın yeri
The place of literature in Turkish course teaching program and textbooks in terms of preparatory for Turkish Language and Literature course
- Tez No: 835204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VEYİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk dili ve edebiyatı dersi, Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programı, Türkçe dersi, Türkçe dersi öğretim programı, ders kitapları, hazırbulunuşluk, Turkish language and literature lesson, Turkish language and literature lesson curriculum, Turkish lesson, Turkish lesson curriculum, textbooks, readiness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Amaç: Bu çalışma ile 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı ve 2022-2023 eğitim öğretim yılında kullanılmakta olan 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarının Türk dili ve edebiyatı dersine yönelik hazırbulunuşluk bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, nitel araştırma desenlerinden bütüncül tek durum deseni olarak planlanmıştır. Çalışmanın veri kaynakları amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yapılarak seçilmiştir. 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı ile 5, 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitapları araştırmanın veri kaynaklarını oluşturmaktadır. Doküman incelemesi tekniği ile yürütülen çalışmadan elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular: Türkçe ile Türk dili ve edebiyatı derslerinin özel amaçlarının ve okuma kazanımlarının genel itibarıyla birbirini destekler nitelikte olduğu ancak Türkçe dersi öğretim programında oldukça genel bir dille ifade edilen okuma kazanım ve açıklamalarının Türk dili ve edebiyatı dersi öğretim programında türlere yönelik ayrıntılı biçimde ifade edilen okuma kazanım ve açıklamaları karşısında oldukça yüzeysel kaldığı görülmüştür. Bu durumdan kaynaklı ortaya çıkabilecek öğrenme eksiklikleri tespit edilmiştir. Türkçe ders kitaplarında ise bazı Türk dili ve edebiyatı dersi kazanımlarına yönelik tamamen veya nispeten içerikler yer alırken bazı kazanımlara yönelik hiçbir içeriğin yer almadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Türkçe dersi öğretim programı ve ders kitaplarında tür öğretiminin yapıldığı ancak birçok türün öğretiminin Türk dili ve edebiyatı dersinde yapılan tür öğretimi karşısında yüzeysel olduğu görülmüştür. Ayrıca Türkçe ders kitaplarının Türk edebiyatının farklı edebî dönem, akım, anlayışlar vb. bakımından dar bir kapsamını temsil ettiği belirlenmiştir. Sonuçlar: Türkçe dersi öğretim programı ve ders kitaplarının Türk dili ve edebiyatı dersine yönelik hazırbulunuşluk oluşturmaya katkı sunan bazı öğrenme içeriklerine yer vermekle birlikte özellikle metinleri, türleri bağlamında değerlendirmeye yönelik birçok öğretiye ve Türk edebiyatını farklı dönem ve anlayışlarıyla temsil eden metinlere yer vermekte yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the 2019 Turkish course curriculum and the 5th, 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks used in the 2022-2023 academic year in terms of readiness for the Turkish language and literature course. Method: The study was planned as a holistic single-case design, one of the qualitative research designs. The study's data sources were selected by criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. The 2018 Turkish language and literature curriculum, the 2019 Turkish curriculum, and the 5th, 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks constitute the research data sources. The data obtained from the study carried out with the document analysis technique were analyzed by content analysis. Findings: The specific objectives and reading achievements of Turkish and Turkish language and literature lessons generally support each other, but the reading objectives and explanations, which are expressed in a very general language in the Turkish lesson curriculum, are the reading objectives and explanations expressed in a detailed language for the genres in the Turkish language and literature curriculum. It was found to be insufficient to meet the explanations. Learning deficiencies that may arise from this inadequacy have been identified. On the other hand, it has been found that while Turkish textbooks have complete or relatively content for some Turkish language and literature acquisitions, there needs to be more content for some acquisitions. It has been seen that genre teaching is done in Turkish course curriculum and textbooks. However, teaching many genres is superficial and incomplete compared to the genre teaching in Turkish language and literature courses. In addition, it has been determined that Turkish textbooks represent a narrow scope of Turkish literature. Conclusions: It has been concluded that although the Turkish course curriculum and textbooks include some learning contents that contribute to readiness for the Turkish Language and Literature course, they are insufficient to include many teachings, especially on evaluating texts in the context of their genres, and texts that represent Turkish literature with its different periods and understandings.