Analysis of microfinance institutions performance: The case of Afghanistan
Mikrofinans kurumlarının performans analizi: Afganistan örneği
- Tez No: 835220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP BURCU UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mikrofinans Kuruluşları, Sosyal Performans, Finansal Performans, sosyal yardım, sürdürülebilirlik, Faiz Ödemeleri, Microfinance Institutions, Social Performance, Financial Performance, Outreach, Sustainability, Interest Payable
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: İslami Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma, beş büyük mikrofinans kuruluşuna odaklanarak Afganistan'daki mikrofinans kurumlarının finansal ve sosyal performansını değerlendirmektedir: First Microfinance Bank (FMFB), OXUS, Mutahid, FINCA ve The Islamic Investment and Finance Cooperatives (IIFC). Çalışma, sosyal performans göstergelerini (erişim derinliği ve genişliği), finansal performans göstergelerini (portföy kalitesi, verimlilik ve sürdürülebilirlik) ve ayrıca faiz oranlarının bu kurumların verimliliği ve sürdürülebilirliği üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. MIXmarket.org'dan elde edilen verilerin analizinde hem nicel hem de nitel araştırma yöntemi kullanılmaktadır. Bu çalışmanın bulguları, yoksul müşterilerin ve kadın borçluların yüzdesinin düşük olması nedeniyle kurumların sosyal yardımlarını genişletmeleri gerektiğini göstermektedir. Kurumlar, çalışma döneminde (2014-2018) kabul edilebilir finansal performans elde etseler de, kredilere ve sübvansiyonlara olan yoğun bağımlılıkları, uzun vadeli sürdürülebilirliklerini ve verimliliklerini tehdit etmektedir. Sonuç olarak çalışma, yüksek faiz giderinin bu kurumların verimliliğini ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This research paper assesses the financial and social performance of microfinance institutions in Afghanistan, focusing on five large microfinance institutions: First Microfinance Bank (FMFB), OXUS, Mutahid, FINCA, and The Islamic Investment and Finance Cooperatives (IIFC). The study evaluates the indicators of social performance (depth and breadth of outreach), financial performance indicators (portfolio quality, efficiency, and sustainability), as well as the impact of interest rates on the efficiency and sustainability of these institutions. Both quantitative and qualitative research method is used to analyze the data obtained from MIXmarket.org. The findings of this study suggest that the institutions need to extend their outreach since the percentage of poor clients and female borrowers is low. Even though the institutions achieved acceptable financial performance during the study period (2014-2018), their heavy dependence on loans and subsidies threatens their long-term sustainability and efficiency. As a result, the study concludes that the high-interest expense negatively impacts these institutions' efficiency and sustainability.