Endometrium kanseri ile lnCRNa HOTAIRM1 ve mir-182-5P düzeylerinin ilişkisi
Relationship between endometrial cancer and lnCRNa hotairm1 and mir-182-5p levels
  1. Tez No: 835284
  2. Yazar: HEVRA EKİN ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMET TOPUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: endometrium kanseri, miRNA, lncRNA, ncRNA, lncRNA HOTAIRM1, miR-182-5p, tümör biyobelirteçleri, endometrial cancer, miRNA, lncRNA, ncRNA, lncRNA HOTAIRM1, miR- 182-5p, tumor biomarkers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Endometrial kanser tüm dünyada en sık rastlanan ikinci jinekolojik malignite olup, günümüzde insidansı ve mortalitesi giderek artmaktadır. Endometrial kanser yönetiminde kullanılan özgün bir biyobelirteç ise bulunmamaktadır. Literatürde bazı spesifik ncRNA'ların (lncRNA'lar ve miRNA'lar) endometrial kanserli dokular ile normal endometrial dokular arasında ekspresyonlarının farklı olduğu ve hem karsinogenezde hem de hastalığın progresyonunda önemli rol oynadıkları gösterilmiştir. Günümüzde kanser yönetiminde ncRNA'lara göre geliştirilmiş; tanı, risk değerlendirmesi ve tedavi stratejileri umut HOTAIRM1 ile endometrium kanseri arasındaki ilişkinin bir aracı olabileceği düşünülen miR- 182-5p serum ekspresyon düzeylerinin analiz edilmesini amaçladık. Metod: Çalışmaya, jinekolojik onkoloji kliniğimizde opere edilen 73 endometrial kanserli hasta ve farklı nedenlerle genel jinekoloji polikliniğimize başvuran 76 kontrol hastası dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundaki kadınlardan yazılı onamları alındıktan sonra kan örnekleri alındı. qRT-PCR yöntemiyle daha önce serumda araştırılmamış miR-182-5p ve lncRNA HOTAIRM1 ekspresyon düzeyleri ölçüldü. Ardından bu ncRNA'ların hem tanısal etkinliği ve tümör biyobelirteci olarak değeri hem de hastalıkla ilgili klinikopatolojik değişkenlerle ve prognozla aralarındaki ilişki araştırıldı. Sonuç: Endometrial kanserli hastaların serum lncRNA HOTAIRM1 ekspresyon düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı arttığı (p=0.043) gösterildi. Bu nedenle potansiyel bir biyobelirteç olarak umut vadettiği düşünülmekle birlikte spesifisitesi %93,2, sensitivitesi ise %29,6 olarak hesaplandı. Endometrial kanserli hasta ve kontrol grubunun serum miR-182-5p ekspresyon düzeyleri arasında ise anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). İki ncRNA arasında korelasyon saptanmadı (p>0,05). Hastalığın progresyonuyla ve bazı prognostik faktörlerle ilişkilerini araştırmak için, klinikopatolojik özelliklere göre yapılan alt grup analizlerinde ise ncRNA düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak; bu çalışmadan elde edilen verilerin, endometrial kanserde tanısal ve prognostik amaçlı kullanılabilecek potansiyel biyobelirteçler olduğu öngörülen ncRNA'larla ilgili yeni noninvazif stratejilere katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial cancer is the second most common gynecological malignancy in the world, and its incidence and mortality are increasing day by day. There is no specific biomarker used in endometrial cancer management. In the literature, it has been shown that the expression levels of some specific ncRNAs (lncRNAs and miRNAs) are different between endometrial cancer tissues and normal endometrial tissues, and they play an important role in both carcinogenesis and disease progression. Today, diagnosis, risk assessment and treatment strategies are promising that has been developed according to ncRNAs in cancer management. The miR-182-5p, which is thought to be a mediator of the relationship between HOTAIRM1 and endometrial cancer, and lncRNA HOTAIRM1 are potential biomarkers that can be used in the diagnosis of cancer and predicting prognosis. In this study, we aimed to analyze the serum expression levels of these ncRNAs. Methods: 73 endometrial cancer patients who were operated on in our gynecological oncology clinic and 76 control patients who applied to our general gynecology outpatient clinic for different reasons were included in the study. Blood samples were taken from the patients after written consent was obtained. Serum miR-182-5p and lncRNA HOTAIRM1 expression levels were measured by qRT-PCR method. The value and diagnostic efficacy of these ncRNAs as tumor biomarkers were investigated. In addition, the relationship between these ncRNAs and the clinicopathological features and prognosis of the disease was investigated. Conclusion: It was shown that serum lncRNA HOTAIRM1 expression levels of endometrial cancer patients were statistically increased compared to the control group (p=0.043). Therefore, it is thought to be promising as a potential biomarker but, its specificity was calculated as 93.2% and its sensitivity as 29.6%. No significant difference was found between serum miR-182-5p expression levels of endometrial cancer patients and control group (p>0.05). No correlation was found between the two ncRNAs (p>0.05). No significant difference was found between ncRNA levels in subgroup analyzes performed according to clinicopathological features to investigate their relationship with disease progression and some prognostic factors (p>0.05). In conclusion, it is thought that the data obtained from this study may contribute to new noninvasive strategies related to ncRNAs, which are predicted to be potential biomarkers that can be used for diagnostic and prognostic purposes in endometrial cancer.