Dil kanserlerinde adjuvan tedavi ve rekonstrüksiyon yönteminin yutmaya etkisi
Di̇l kanserlerinde adjuvan tedavi ve rekonstrüksiyon yönteminin yutmaya etkisi
  1. Tez No: 835329
  2. Yazar: VAHDETTİN EMRE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Dil kanseri, dil rekonstrüksiyonu, disfaji, Tongue cancers, tongue reconstruction, dysphagia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Dil kanserlerinde uygulanan cerrahi tedavi sonucunda dilin kısmı ya da tam kaybı oluşabilmekte, dil fonksiyonlarında kalıcı kısıtlılıklar oluşarak yutma, konuşma gibi çeşitli işlevlerinde bozukluklar gelişebilmektedir. Çalışmamızda dil kanseri nedeniyle opere edilen hastaların yutma fonksiyonu ile ilgili verileri homojen hasta grubunda retrospektif olarak değerlendirilerek, uygulanan rekonstrüksıyon tekniği ve adjuvan tedavinin yutma fonksiyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2018-2023 yılları arasında dil kanseri nedeniyle opere edilen kırk hastanın yutma fonksiyonu fleksible endoskopik yutma çalışması ile değerlendirilmiş, homojen hasta grubunda retrospektif olarak incelenerek, uygulanan rekonstrüksıyon tekniği ve adjuvan tedavinin yutma fonksiyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 40 (18 kadın, 22 erkek) hasta, primer onarım uygulanan (Grup I, n=10), tutopatch/serbest cilt grefti ile onarım uygulanan (Grup II, n=10), pektoralis major myokutan flebi ile onarım uygulananlar (Grup III, n=10) ve serbest flep ile onarım yapılanlar (Grup IV, n=10( 5 anterolatereal-thigh flebi, 4 medial sural arter perforator, 1 Radial ön kol) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Grup III ve Grup IV'teki hastaların diğer gruplara kıyasla oral alım oranın düşük olduğu ve Grup IV'ün Grup III' kıyasla post operatif dönemde oral alıma geçiş oranın daha yüksek olduğu saptandı. Her üç skalanın da grup III ve IV teki hastalarda istatiksel anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı. EAT-10 ve FOIS skalalarının grup IV'teki hastalarda grup III'e kıyasla istatiksel anlamlı olarak daha iyi olduğu saptandı. Grup III ve IV arasından fark saptanmazken, bu grupların ikisininde grup I ve II'ye kıyasla Yale vallekula rezidü skalasına göre istatiksel anlamlı olarak daha kötü sonuç gösterdiği saptandı. Sonuç: Dil kanserlerinde rezeksiyon sonrası uygun rekosntruksiyon yöntemi seçimi post operatif dönemde yaşam kalitesi, yutma fonksiyonu ve aspirasyon riskine doğrudan etki etmektedir. T1-T2 dil kanserlerinde primer onarım ile cilt grefti/tutopatch kullanımı arasında fark saptanmazken, daha geniş rezeksiyonların uygulandığı vakalarda serbest flep tercihi dilin yutma fonksiyonunda görevini geri kazandırmak açısından rejyonel flep kullanımı göre belirgin olarak üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In tongue cancers, partial or complete loss of the tongue may occur after surgical resection, permanent limitations in language functions may occur, and various dysfunctions such as swallowing and speech may develop. In our study, the data on swallowing function of patients who were operated for tongue cancer were evaluated retrospectively in the homogeneous patient group, and the effects of the applied reconstruction technique and adjuvant treatment on swallowing function were investigated. Materials and Method: Swallowing function of 40 patients who were operated for tongue cancer in our clinic between 2018 and 2023 was evaluated with a flexible endoscopic swallowing study, and the effects of the applied reconstruction technique and adjuvant treatment on swallowing function were investigated in the homogeneous patient group retrospectively. Results: A total of 40 (18 female, 22 male) patients included in the study were those who underwent primary repair (Group I, n=10), repair with tutopatch/free skin graft (Group II, n=10), who underwent repair with pectoralis major myocutaneous flap (Group III, n=10) and and those with free flap reconstruction (Group IV, n=10 (5 anterolatereal-thigh flaps, 4 medial sural artery perforators, 1 Radial forearm). It was determined that the rate of oral intake was lower in patients in Group IV and the rate of transition to oral intake was higher in the postoperative period compared to Group III. All three scales were found to be statistically significantly lower in patients in Group III and IV. It was determined that the EAT-10 and FOIS scales were statistically significantly better in patients in group IV compared to group III. While no difference was found between groups III and IV, both of these groups were statistically significant compared to groups I and II according to the Yale vallecula residue scale. was found to have worse results. Conclusion: Choosing the appropriate reconstruction method after resection in tongue cancers directly affects the quality of life, swallowing function and aspiration risk in the postoperative period. While no difference was found between primary repair and the use of skin graft/tutopatch in T1-T2 tongue cancers, the preference for free flap was found to be significantly superior to the use of regional flap in terms of restoring the tongue's swallowing function in cases where wider resections were performed.